Alianța Nord-Atlantică nu dorește un nou Război Rece cu Rusia, dar nici nu va avea o abordare “naivă”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în discursul rostit în Congresul SUA la 70 de ani de la semnarea Tratatului Nord-Atlantic.

“Nu vrem o nouă cursă a înarmării. Nu vrem un nou Război Rece. Dar nu trebuie să fim naivi”, a declarat Jens Stoltenberg, pledând pentru măsuri în scopul descurajării activităților militare ruse.

Jens Stoltenberg a evidențiat importanța Alianței Nord-Atlantice în menținerea păcii în perioada post-belică. “De la fondarea NATO în anul 1949, fiecare legislatură a Congresului, fiecare președinte american, bărbații și femeile în uniformă și poporul Statelor Unite ale Americii au fost susținători activi ai Alianței Nord-Atlantice. America a fost stâlpul de susținere al Alianței. Prin intermediul NATO, Statele Unite au mai mulți prieteni și aliați decât orice altă putere. Alianța Nord-Atlantică a fost bună pentru Europa, dar a fost bună și pentru Statele Unite, care au devenit mai puternice și beneficiază de mai multă securitate”, a subliniat Jens Stoltenberg, conform postului CBS News și cotidianului The Washington Examiner.

Secretarul general NATO a reiterat apelul adresat națiunilor membre ale organizației de a majora bugetele destinate apărării colective. “Statele NATO trebuie să aloce mai mulți bani pentru apărare. Acesta a fost mesajul clar al președintelui SUA, Donald Trump, iar acest mesaj are un impact real”, a insistat Stoltenberg, notând că multe țări au suplimentat fondurile.

“Trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Vom fi moderați și vom avea o abordare coordonată”, a precizat Stoltenberg, îndemnând Rusia să revină la respectarea acordului și denunțând prezența rachetelor ruse în Europa.

Statele Unite au decis suspendarea participării la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Rusia a negat că ar încălca acest tratat. Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/stoltenberg-nato-nu-vrea-un-nou-razboi-rece-dar-nici-nu-are-o-abordare-naiva-fata-de-rusia-54096.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/stoltenberg-nato-nu-vrea-un-nou-razboi-rece-dar-nici-nu-are-o-abordare-naiva-fata-de-rusia-54096-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv