Mii de venezuelenieni au spart marți baricadele de-a lungul graniței cu Columbia, potrivit biroului de migrație din Bogota, care l-a avertizat pe președintele venezuelean Nicolas Maduro că va fi tras la răspundere pentru orice problemă care ar putea apărea, relatează Reuters.

 Maduro, în februarie, a blocat podurile de trecere dintre cele două națiuni în încercarea de a împiedica un efort susținut de SUA de a distribui populației sute de tone de ajutor umanitar.

Cu poduri blocate de containere și camioane, venezuelenii au trecut prin râul Tachira pentru a ajunge în orașul columbian Cucuta, care se află la garnița cu Venezuela, pentru alimente, medicamente și locuri de muncă. Dar ploile torențiale din ultimele zile au făcut imposibil acest lucru, scrie Reuters.

“Uzurpatorul Maduro este responsabil pentru tot ceea ce i se poate întâmpla populației care tranzitează cele două țări”, a declarat Christian Kruger, șeful agenției de migrație din Columbia, subliniind riscul de slăbire a podului Simon Bolivar.

Milioane de venezueleni au fugit în Columbia pentru a scăpa de lipsa hranei și a medicamentelor din țara lor, căutând locuri de muncă la nivel local și ajungând în alte țări din America Latină.

Venezuela a intrat într-o criză politică profundă în ianuarie, când Juan Guaido, șeful congresului controlat de opoziție, a invocat constituția pentru a-și asuma o președinție interimară, argumentând că realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 nu a fost legitimă.

Președintele american Donald Trump a făcut pași pentru a face presiuni asupra lui Maduro și l-a susținut pe Guaido, care a fost recunoscut ca președinte de Statele Unite și de alte 50 de țări, inclusiv Columbia.

Guvernul Columbiei spune că accesul migranților venezueleni la serviciile de bază și extinderea serviciilor de sănătate, educație și utilități publice costă jumătate de punct procentual din produsul intern brut anual al țării. PIB-ul Columbiei în 2018 a fost de aproximativ 312 miliarde de dolari.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/criza-profunda-din-venezuela-mii-de-venezueleni-au-spart-baricadele-traversand-granita-in-columbia-54084.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/04/criza-profunda-din-venezuela-mii-de-venezueleni-au-spart-baricadele-traversand-granita-in-columbia-54084-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv