Cosmonautul Valery Bykovsky, unul dintre pionierii spațiului din epoca sovietică și cel care a însoțit-o în misiune pe prima femeie care a ajuns în spațiu, a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, conform Agenției spațiale ruse Roskosmos, transmite joi Space.com.

“Bykovsky a făcut parte din prima generație de cosmonauți sovietici care a scris numeroase pagini din istoria glorioasă a zborurilor rusești cu echipaj uman în spațiu”, conform unui anunț făcut de oficiali ai Centrului de Pregătire pentru Cosmonauți Gagarin, din Star City (la marginea Moscovei).

Bykovsky a fost ales să facă parte din programul spațial sovietic alături de Yuri Gagarin, fiind unul dintre membrii primei echipe de viitori cosmonauți, care au început pregătirile în martie 1960. El a zburat de trei ori în spațiu, adunând 20 de zile, 17 ore și 47 de minute pe orbită. În prezent, echipajele Stației Spațiale Internaționale (ISS) petrec câte 6 luni pe orbită în cadrul unei singure misiuni, însă în anii ’60 pericolele înfruntate de cosmonauți erau radical mai mari decât sunt în prezent, iar realizările lor de atunci au deschis drumul spre misiunile americane pe Lună și, ulterior, pentru proiectul internațional reprezentat de ISS.

Bykovsky a pornit în prima sa misiune la 14 iunie 1963, ca pilot al Vostok 5, cea de-a 5-a misiune spațială desfășurată de URSS. Bykovsky și-a petrecut timpul în spațiu desfășurând o serie de experimente simple – a filmat linia orizontului, a făcut exerciții fizice și a înregistrat reacția organismului său la microgravitație.

La două zile după ce și-a început misiunea, în timpul celei de-a 31-a orbite circumterestre, lui Bykovsky i s-a alăturat, în spațiu, un alt cosmonaut, cei doi zburând în tandem. Cel de-al doilea cosmonaut a fost Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns în spațiu. Capsulele spațiale ale celor doi au evoluat în tandem la o distanță de 5 kilometri una de cealaltă.

Inițial, Bykovsky urma să petreacă 8 zile în spațiu, însă erupțiile solare din acea perioadă au dus la revenirea pe Pământ după doar 4 zile, 23 de ore și 7 minute. Durata acestei misiuni a fost însă suficientă pentru a stabili un record în epocă, iar Bykovsky deține încă și recordul pentru cel mai îndelungat zbor spațial individual din istorie.

Aterizarea sa, la 19 iunie 1963, la trei ore după capsula colegei sale de zbor, Valentina Tereshkova, a marcat și sfârșitul programului Vostok.

Următoarea misiune a lui Bykovsky a venit 13 ani mai târziu, la 15 septembrie 1976, în calitate de comandant al misiunii Soyuz 22. Alături de colegul său de misiune Vladimir Aksyonov, Bykovsky a petrecut o săptămână pe orbita terestră, realizând peste 2.400 de fotografii ale planetei cu o cameră specială multi-spectrală ce putea realiza 6 fotografii simultan.

Cea de-a treia și ultima misiune spațială a lui Bykovsky a fost în cadrul programului Interkosmos, alături de astronautul Sigmund Jähn, primul german care a ajuns în spațiul cosmic. Cei doi au ajuns în spațiu la 26 august 1978, în cadrul misiunii Soyuz 31. Această misiune a durat o săptămână, iar principalul obiectiv a fost furnizarea de alimente și materiale științifice pentru stația spațială sovietică Salyut 6.

Pentru cariera sa impresionantă și serviciile aduse țării sale, Bykovsky a primit titlul de Erou al URSS și a fost decorat cu Ordinul Lenin și cu Ordinul Steaua Roșie, printre alte numeroase onoruri rusești și internaționale.

Din grupul inițial de 20 de cosmonauți care au început antrenamentele în martie 1960, doar Alexei Leonov și Boris Volynov sunt încă în viață. Înaintea lui Bykovsky au murit cei patru piloți ai primelor patru misiuni Vostok, chiar în ordinea în care au zburat în spațiu: Gagarin în 1968, Gherman Titov în 2000, Andriyan Nikolayev în 2004 și Pavel Popovich în 2009.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cosmonautul-valery-bykovsky-din-epoca-misiunilor-vostok-a-murit-la-84-de-ani-54013.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cosmonautul-valery-bykovsky-din-epoca-misiunilor-vostok-a-murit-la-84-de-ani-54013-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv