Serviciul Român de Informații (SRI) a aniversat, marți, 29 de ani de la înființare, cu acest prilej fiind prezentat bilanțul activității instituției pe anul 2018, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a membrilor Comisiei de control parlamentar.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că România este permanent expusă provocărilor complexe, cu precădere pe liniile contrainformațiilor, amenințărilor cibernetice ori terorismului, iar pe plan intern, diminuarea bugetară duce la necesitatea prioritizării unor domenii în detrimentul altora.

“În cadrul evenimentului, directorul SRI, Eduard Hellvig, a prezentat principalele direcții de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, cu accent pe dezvoltarea integrată, pe investiția inteligentă în oameni și tehnologie, care să asigure în continuare forță operativă și cunoaștere extinsă a fenomenelor de securitate națională. Aceste obiective rămân actuale cu atât mai mult cu cât România este permanent expusă provocărilor complexe, cu precădere pe liniile contrainformațiilor, amenințărilor cibernetice ori terorismului. La nivel internațional contextul este fluid, cu reașezări geopolitice majore, în timp ce intern diminuarea bugetară semnificativă conduce la necesitatea prioritizării unor domenii în detrimentul altora, la fel de importante”, se arată într-un comunicat al SRI.

Eduard Hellvig a subliniat că evoluția digitală accelerată va impune o adaptare rapidă și din partea SRI, care, pe termen scurt și mediu, va trebui să asimileze și să integreze funcțional tehnologie și procese fără de care o organizație de intelligence nu mai poate funcționa la standardele cerute de societate.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat modul în care SRI și-a îndeplinit misiunile păstrându-și echidistanța politică și și-a reconfigurat activitățile pentru a se pune în acord deplin cu modificările substanțiale de legislație națională.

De asemenea, conform sursei citate, șeful statului a subliniat importanța deosebită a menținerii și pe viitor a reperelor de performanță instituțională, a contribuției SRI la structurile colaborative de intelligence și securitate care funcționează la nivelul NATO și UE.

“În egală măsură, Serviciul Român de Informații trebuie să continue eforturile de aprofundare a parteneriatelor cu societatea civilă, a proiectelor comune cu cetățenii, beneficiarul de facto al activităților de intelligence ale instituției”, se mai spune în comunicatul SRI. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/sri-a-aniversat-29-de-ani-de-activitate-helvig-diminuarea-bugetara-semnificativa-conduce-la-necesitatea-prioritizarii-unor-domenii-53978.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/sri-a-aniversat-29-de-ani-de-activitate-helvig-diminuarea-bugetara-semnificativa-conduce-la-necesitatea-prioritizarii-unor-domenii-53978-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv