Rusia a decis staționarea bombardierelor atomice Tupolev Tu-22M3 în Crimeea ca reacție la instalarea de către SUA a sistemului balistic în România, afirmă parlamentarul Viktor Bondarev, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.

“Instalarea sistemului balistic american în România a fost o provocare majoră, iar, în replică, Ministerul rus aol Apărării a luat decizia de a staționa bombardiere Tupolev Tu-22M23 în Baza aeriană Gvardeiskoie. Această schimbare a modificat drastic echilibrul forțelor în regiune”, a declarat Bondarev, citat de agențiile de presă Tass și Reuters.

Viktor Bondarev a argumentat că atunci când Crimeea era parte a Ucrainei exista riscul blocării circulației Flotei militare ruse din Marea Neagră. Rusia plătea anual Ucrainei circa 100 de milioane de dolari pentru staționarea Flotei în Crimeea, “dar exista permanent amenințarea șantajului de a nu fi prelungit contractul”, a spus el.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a deplasat luni în Crimeea, pentru a marca cinci ani de la anexarea fostei regiuni ucrainene de către Rusia. Putin a afirmat că decizia anexării Crimeei în anul 2014 a fost luată din rațiuni referitoare la “interesele naționale pe termen lung”.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Recent, Administrația Vladimir Putin l-a convocat pe atașatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menținerii Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalațiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România și care urmează să fie amplasat și în Polonia. “Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acțiune scurtă și medie și a dronelor militare care intră sub incidența Tratatului. Atașatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Alianța Nord-Atlantică are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor balistice americane în România și Polonia, a acuzat Administrația Rusiei, îndemnând țările din Europa să evite transformarea continentului în spațiu de confruntare militară.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/parlamentar-rus-bombardierele-tupolev-din-crimeea-reactie-la-sistemul-balistic-din-romania-53839.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/parlamentar-rus-bombardierele-tupolev-din-crimeea-reactie-la-sistemul-balistic-din-romania-53839-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv