Familia unui bărbat de 81 de ani, care a murit la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, acuză medicii de malpraxis, afirmând că din cauza evaluării medicale greșite, bătrânului i-a fost amputat piciorul, pentru ca apoi să moară din cauza unei pneumonii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fiica bărbatului mort la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, Corina Muscă, a depus plângerea împotriva unității medicale, împotriva conducerii și împotriva echipei de medici care, în perioada 3 ianuarie – 2 februarie 2019, a făcut analize și, ulterior, l-au supus pe tatăl ei la o intervenție chirurgicala pentru amputarea piciorului stâng

„În data de 3 ianuarie, tatăl meu, Petraru Iosif, a fost internat la Secția de cardiologie a spitalului cu diagnosticul de <tromboză venoasă profundă>, stabilit de medicul de gardă din UPU. La internare, tatăl meu acuza dureri la genunchiul membrului inferior stâng, însă analizele efectuate indicau valori în limite normale. Pe baza unei evaluări superficiale i-a fost prescris și administrat timp de cinci zile tratament (…), însă starea lui s-a agravat. După administrarea acestui tratament, rezultatele analizelor indicau valori schimbate în rău față de cele inițiale, fapt care i-a determinat pe medici să afirme că <nu știu ce să mai facă pentru că situația îi depășește>”, afirmă femeia.

Potrivit Corinei Muscă, în data de 6 ianuarie, medicii au luat în calcul și varianta unui accident vascular motiv, astfel că au recomandat efectuarea unui computer-tomograf. Din interpretarea acestuia, s-a constatat că nu a fost vorba de un accident vascular.

„Pe data de 7 ianuarie, la insistențele mele, deoarece tatăl meu era inconștient ca urmare a aplicării unui tratament defectuos cu calmante, somnifere și multe alte medicamente pentru care nu s-au efectuat teste de compatibilitate, motiv pentru care acestea au dat reacții adverse, a fost mutat în salonul de terapie intensivă din cadrul secției de cardiologie unde i s-a administrat în plus și un tratament cu antibiotice deoarece avea febră. Urmare acestora, piciorul s-a inflamat, iar gamba s-a necrozat deoarece i s-au pus în mod eronat pături sub laba piciorului, lucru care nu a permis vascularizarea gambei”, a mai spus Corina Muscă.

În 8 ianuarie, cazul lui Iosif Petraru a fost preluat de un alt medic și toate analizele au fost reluate, rezultatele arătând că diagnosticul stabilit inițial era greșit, iar bărbatul suferise, de fapt, de ischemie pe aorta femurală.

Fiica bărbatului este de părere că dacă acest diagnostic era stabilit de la început și tatăl ei ar fi fost tratat corect de la început, ar fi putut să îi fie salvat piciorul stâng care, ulterior, a fost amputat de la nivelul coapsei.

Corina Muscă a amintit că în data de 26 ianuarie, constatând că tatăl său avea o respirație mai greoaie, a solicitat medicului de gardă investigații la plămâni, „pentru ca nu cumva să aibă o pneumonie”.

„Ulterior mi s-a spus că i-au fost făcute investigații la plămâni în UPU și că nu are pneumonie. (…) Tatăl meu nu a mai putut fi salvat și pe data de 2 februarie 2019 a decedat. (…) Conform certificatului constatator al decesului, tatăl meu a decedat din cauza unei bronhopneumonii și unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, care nu au fost descoperite de către echipa de medici înainte și/sau după operație. Suspectez de asemenea că poate fi vorba și de o infecție intraspitalicească postoperatorie sau de la administrarea prea multor antibiotice și că poate din acest motiv a fost trimis a doua – a oară la ATI. Consider că spitalul si echipa de medici se face vinovată de decesul tatălui meu întrucât nu imi pot explica cum aceștia au efectuat o operatie atât de complexă pe baza unor investigații și analize incomplete și superficiale”, a mai spus fiica bărbatului de 81 de ani.

Aceasta a depus plângere la Colegiul Medicilor Iași.

„Ceea ce urmărim noi, din reclamația de la noi, sunt abaterile disciplinare, ceea ce înseamnă abateri de la Codul Deontologic. Și da, într-adevăr, s-a făcut o plângere, a fost analizată formal în Biroul Executiv, a fost admisă și a intrat în comisia de jurisdicție. Practic, această comisie va instrumenta ancheta disciplinară, lucru care înseamnă că vor fi audiate părțile implicate, se vor cere fișele de la spital și se va numi cel mai probabil un expert independent, care nu este membru în Colegiul Medicilor Iași, după ce se vor strânge toate probele se va propune fie clasarea cazului, fie o sancțiune, apoi cazul va intra la Comisia Disciplinară, care e o comisie independentă a colegiului, unde sunt numiți trei medici, care să analizeze ancheta disciplinară, ei putând cere și probe suplimentare și se va lua o decizie în final”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

O anchetă este în desfășurare și la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

„La spital a ajuns o plângere și este direcționată la directorul medical și la Consiliul de Etică”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon” Iași.

De asemenea, este în curs și o anchetă penală, fiica bărbatului mort în spital depunând o sesizare la Poliția Iași. În dosar se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/familia-unui-barbat-mort-acuza-medicii-ca-au-gresit-diagnosticul-53813.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/familia-unui-barbat-mort-acuza-medicii-ca-au-gresit-diagnosticul-53813-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv