Țările Uniunii Europene vor decide excluderea Marii Britanii din Blocul comunitar de la 1 iulie în cazul în care Guvernul de la Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat în luna mai, arată un proiect de document al Consiliului UE.

“Apartenența Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Uniunea Europeană se va încheia la 1 iulie dacă națiunea nu va participa la alegerile europarlamentare din luna mai”, arată un proiect de document distribuit la o reuniune a ambasadorilor țărilor UE înaintea summitului Consiliului European din 21-22 martie, informează agenția de presă italiană ANSA.

Documentul a fost elaborat în contextul în care Guvernul Theresa May se pregătește să solicite formal amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Președinția Franței a somat vineri Guvernul Marii Britanii trebuie să ofere o poziție “clară” privind intențiile în cadrul procedurii Brexit înaintea summitului Uniunii Europene programat săptămâna viitoare. “Guvernul britanic trebuie să ofere o soluție clară”, a transmis Biroul președintelui Emmanuel Macron. “Fără claritate, nu este posibilă nicio soluție”, a subliniat Biroul lui Emmanuel Macron, explicând că, dacă actualul proiect de Acord Brexit va fi respins a treia oară, trebuie prezentat “un plan alternativ clar”, altfel Marea Briatnie va ieși din Uniunea Europeană fără niciun acord.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie. Potrivit moțiunii, Guvernul Theresa May va încerca să obțină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puțin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercurea viitoare. Dacă Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obțină amânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliți de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situație, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May anunțase luni seară că obținuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/ue-va-exclude-marea-britanie-in-iulie-daca-britanicii-nu-participa-la-scrutinul-european-surse-53798.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/ue-va-exclude-marea-britanie-in-iulie-daca-britanicii-nu-participa-la-scrutinul-european-surse-53798-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv