Judecătorii CCR au decis miercuri că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare. Ei au admis parțial solicitarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis,

Pe 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a sesizat, Curtea Constituțională a României (CCR) în legătură cu modificarea acesti legi. Mai exact, este vorba despre legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală care a fost transmisă de Parlament pentru promulgarea de către președintele Klaus Iohannis la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Șeful statului a argumentat, în sesizarea transmisă Curții Constituționale, că o asemenea normă legislativă care interzice organizarea unei consultări populare odată cu desfășurarea alegerilor europarlamentare încalcă prevederile constituționale.

Președintele amintește că Legislativul a încercat de mai multe ori, prin proiecte de lege, să interzică organizarea referendumurilor la aceeași dată cu desfășurarea alegerilor în PE, care au fost declarate neconstituționale de către CCR.

„Autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluție legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competențele celorlalte autorități publice în acest domeniu, precum și fără a le modifica statutul constituțional ori atribuțiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, arată președintele Iohannis în sesizarea depusă la CCR.

În legătură cu organizarea referendumului cu privire la probleme de interes național, acest drept este exclusiv al președintelui țării, iar prevederile se găsesc în art. 80 din Constituție. De asemenea, la art. 90 în Legea fundamentală este prevăzut că „Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național”.

Prin urmare, șeful statului a invocat faptul că modificarea legislației electorale încalcă mai multe decizii anterioare ale Curții Constituționale.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/ccr-se-poate-organiza-un-referendum-in-ziua-alegerilor-europarlamentare-53768.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/ccr-se-poate-organiza-un-referendum-in-ziua-alegerilor-europarlamentare-53768-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv