Președintele României a promulgat, joi, Legea privind reforma în domeniul sănătății, care prevede introducerea unui titlu nou și anume „Dosarul electronic de sănătate al pacientului”. Pacienții ar putea refuza accesul medicilor la istoricul privind consumul de alcool sau droguri.

Legea prevede că istoricul medical al pacientului din dosarul electronic de sănătate (DES) și datele lui personale sunt accesibile medicilor numai cu consimțământul pacienților, cu excepția unui „sumar de urgență” care este accesibil medicilor din camera de garda sau UPU.

“Datele și informațiile din DES prevăzute la alin. (2) sunt accesibile medicilor numai cu consimțământul pacienților, cu excepția datelor și informațiilor din modulul „Sumar de urgență”, care sunt accesibile medicilor care își desfășoară activitatea într-o structură de urgență, respectiv camera de gardă, UPU, CPU și serviciile de ambulanță și medicilor care își desfășoară activitatea în asistență medicală primară, numai în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar consimțământul pacientului”, arată legea promulgată, joi, de șeful statului.

Modulul „Sumar de urgență” va cuprinde: alergii și intoleranțe diagnosticate; proteze și alte dispozitive medicale interne; transplant; fistulă arterio-venoasă; diagnostice și proceduri relevante pentru urgență; grup sanguin și factor Rh.

De asemenea, DES va avea și modulul „Antecedente declarate de pacient”, care cuprinde: antecedente medicale heredo-colaterale, antecedente fiziologice, patologice; informații despre mediul și modul de viață; informații despre consumul de alcool, tutun, cafeină sau droguri.

Accesul medicilor la datele și informațiile din Dosarul Electronic al pacientului se realizează în baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat înregistrat la casa de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care aceștia își desfășoară activitatea.

“Consimțământul pacientului pentru vizualizarea de către medici a datelor și a informațiilor din DES se exprimă astfel: a) înainte de prezentarea la medic – de către pacient, prin configurarea drepturilor de acces la secțiunea dedicată din cadrul propriului dosar sau de către reprezentantul legal, prin configurarea drepturilor de acces în secțiunea dedicată din dosarul electronic de sănătate al pacientului pe care îl reprezintă, sau b) la prezentarea la medic – prin utilizarea, în prezența medicului, de către pacient sau reprezentantul său legal, a matricei de securitate sau, după caz, a cardului național de asigurări sociale de sănătate și codului PIN asociat acestuia. (6) În cadrul dosarului electronic de sănătate propriu, pacienții pot vizualiza istoricul complet al accesării acestuia de către medici. (7) Datele, informațiile și procedurile operaționale necesare utilizării și funcționării DES se aprobă prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS, cu avizul ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, respectiv Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție si Pază, în conformitate cu prevederile prezentei legi”,potrivit sursei citate.

Utilizarea sau prelucrarea datelor și informațiilor din DES de către furnizorii de servicii medicale în alt scop decât cel prevăzut în lege și încălcarea reglementărilor legale privind protecția datelor cu caracter personal se sancționează potrivit prevederilor Regulamentului general privind protecția datelor.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/pacientii-pot-ascunde-istoricul-medical-privind-consumul-de-alcool-sau-droguri-lege-promulgata-53684.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/pacientii-pot-ascunde-istoricul-medical-privind-consumul-de-alcool-sau-droguri-lege-promulgata-53684-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv