Firma chineză Huawei a intentat joi un proces guvernului american, susținând că legea prin care i se restricționează afacerile în SUA este neconstituțională, transmite Reuters.

Compania producătoare de echipamente de telecomunicații a precizat că s-a adresat unei instanțe federale din statul Texas, unde a atacat o secțiune din legea autorizării pentru apărarea națională (National Defense Authorization Act, NDAA), promulgată de președintele Donald Trump în august anul trecut. NDAA interzice instituțiilor federal și furnizorilor acestora achiziționarea produselor și serviciilor Huawei.

Procesul continuă seria confruntărilor dintre SUA și China, care în 2018 și-au aplicat reciproc tarife comerciale de ordinul miliardelor de dolari, reamintește Reuters. La sfârșitul anului, directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, la cererea Statelor Unite. Autoritățile americane au urmărit însă activitățile companiei încă dinainte ca Trump să declanșeze conflictul comercial, au declarat Reuters 10 persoane care cunosc anchetele și documentele legate de acestea consultate de agenție.

Președintele în exercițiu al Huawei, Guo Ping, susține într-un comunicat că “Congresul SUA nu a reușit, de mai multe ori, să furnizeze nicio dovadă în sprijinul restricțiilor sale împotriva produselor Huawei. Suntem nevoiți să declanșăm această acțiune juridică – ultima noastră posibilitate corespunzătoare”. “Această interdicție nu este doar ilegală, ci restricționează și implicarea Huawei într-o concurență corectă, afectând în ultimă instanță consumatorii din SUA. Așteptăm cu nerăbdare verdictul curții”, a adăugat el.

În proces, poziția companiei este că echipamentele și serviciile sale “sunt supuse unor proceduri avansate de securitate și că nu s-a putut dovedi că au căi secrete de acces, implanturi sau alte vulnerabilități de securitate intenționate în niciuna din cele peste 170 de țări unde se folosesc echipamentele Huawei”.

Înainte de interdicție, Huawei – una din cele mai mari firme din lume în domeniul echipamentelor de telecomunicații – avea o cotă mică de piață în Statele Unite, dar urmărea să se poziționeze în avangarda 5G, ultima generație de rețele și servicii mobile.

Washingtonul insistă ca aliații săi să nu implice Huawei în rețelele 5G, deoarece o lege adoptată în China în 2017 obligă firmele să coopereze cu serviciile de informații. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/huawei-da-in-judecata-guvernul-american-53676.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/huawei-da-in-judecata-guvernul-american-53676-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv