Cea mai rară specie de urangutan ar putea fi împinsă spre dispariție după ce o instanță indoneziană a aprobat construirea unui baraj în insula Sumatra, au indicat activiștii pentru mediu, citați de BBC.

Barajul, cu un cost de construcție evaluat la 1,5 miliarde de dolari, va fi amplasat în pădurea Batang Toru din provincia Sumatra de Nord.

În regiune trăiesc însă urangutanii Tapanuli, care au fost identificați ca specie distinctă abia în 2017. Doar 800 dintre aceștia trăiesc în prezent sălbăticie și toți în acest ecosistem.

Barajul hidroenergetic, programat să fie finalizat în 2022, va fi construit chiar în inima pădurii tropicale Batang Toru, care găzduiește, de asemenea, alte specii rare precum Hylobates agilis (o specie de gibon) și Panthera tigris sumatrae (tigrul de Sumatra).

Construcția va furniza energie electrică provinciei Sumatra de Nord și va fi operat de compania indoneziană PT North Sumatra Hydro Energy.

Potrivit ziarului Jakarta Post, barajul va fi construit de firma chineză de stat Sinohydro, iar Banca Chinei va fi una dintre cele câteva bănci internaționale care finanțează proiectul.

Grupul pentru protecția mediul înconjurător, Forumul Indonezian pentru Mediu (Walhi) a intentat la începutul acestui an un proces împotriva administrației din Sumatra de Nord, contestând decizia sa de a lumină verde proiectului.

Cu toate acestea, Curtea Administrativă din Medan, capitala Sumatrei de Nord, a respins acum procesul, deschizând calea pentru construirea barajului. Potrivit judecătorilor, o propunere care detalia impactul proiectului asupra mediului a fost găsită a fi în concordanță cu reglementările existente.

Walhi a declarat că va ataca această decizie.

Profesorul Serge Wich, un specialist în conservarea primatelor de la Universitatea John Moores din Liverpool, care fusese chemat de instanță să evalueze impactul pe care proiectul îl va avea asupra urangutanilor, s-a declarat “dezamăgit” de decizia instanței.

Specialistul a declarat că evaluarea de mediu din spatele proiectului conține “cu siguranță greșeli” și că a fost “uimit” că acesta a fost lăsat să continue.

Profesorul Wich, unul dintre oamenii de știință care a confirmat existența speciei Tapanuli în 2017, a declarat că barajul va separa populația de urangutani deja mică, grupată în prezent în trei zone din pădurea Batang Toru.

“Ei construiesc barajul de fapt unde densitatea acestei specii este cea mai mare, deci, prin urmare, este cea mai proastă zonă unde poate fi construit”, a indicat el.

Una dintre cele trei zone în care trăiesc urangutanii Tapanuli nu va fi afectată de construcția barajului, însă, potrivit lui Wich, “este foarte riscant” ca aceasta să rămână singura zonă unde vor continua să trăiască aceste primate.

“Vor fi în număr foarte mic, insuficient pentru o populație viabilă. Există multe alte locuri în Indonezia unde s-ar putea construi barajul … nu este clar de ce trebuie construit aici. Construcția sa va împinge clar urangutanii spre dispariție”, a precizat el.

Walhi, grupul de activiști pentru mediu, a solicitat Băncii Chinei să nu mai finanțeze proiectul. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cea-mai-rara-specie-de-urangutan-impinsa-spre-disparitie-53661.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/cea-mai-rara-specie-de-urangutan-impinsa-spre-disparitie-53661-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv