Transplantul de materii fecale, o terapie revoluționară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienților cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice și doctori, relatează cotidianul The New York Times.

Companiile farmaceutice susțin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale ar spori eficacitatea terapiei, dar mulți doctori consideră că o astfel de clasificare ar duce la creșterea costurilor pentru pacienți și doar ar servi intereselor industriei farmaceutice, explică jurnalistul Andrew Jacobs în articolul cu titlul “Companiile farmaceutice și doctorii se confruntă în legătură cu viitorul transplanturilor de materii fecale”

Transplantul de materii fecale sau bacterioterapie fecală constă în transferul materiilor fecale de la un donor sănătos în interiorul tracului gastrointestinal al pacienților care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile, o infecție debilitantă care afectează anual aproximativ 500.000 de americani și cauzează decesul în cazul a 30.000.

Oamenii de știință cred că această terapie ar putea fi folosită în viitor pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diabet sau cancer.

 

În centrul controversei este chestiunea clasificării acestei terapii: este bacterioterapie fecală un produs farmaceutic, ori ceva mai degrabă o procedură similară cu transplanturile de organe, țesuturi și sânge? În funcție de răspunsul la această întrebare, Agenția americana a Medicamentelor (FDA) va stabili cum va reglementa această procedură, cât va costa și cine va obține profit de pe urma ei.

“Oamenii au motive întemeiate să se îngrijoreze pentru că, pentru mulți pacienți, transplanturile de fecale sunt o chestiune de viață și de moarte”, a declarat Catherine Duff, fondatoarea Fundației Fecal Transplant, un grup de pacienți. “Există temeri că lăcomia corporatistă se va pune în calea accesului pacienților” la această terapie, a adăugat Duff.

În 2013, FDA a anunțat că analizează posibilitatea clasificării terapiei ca produs farmaceutic, însă va continua să studieze chestiunea înainte de a lua o decizie finală. Mulți specialiști spun că abordarea agenției se bazează pe date științifice învechite și ar putea duce la creșterea costurilor pentru pacienți.

Dr. Alexander Khoruts, un gastroenterolog la Universitatea din Minnesota, a declarat că se teme că FDA favorizează interesele companiilor care caută noi metode prin care să introducă ingrediente active prin intermediul fecalelor transplantate.

“Nu cred că putem vorbi de ticăloși evidenți în acest caz, dar îmi fac griji că autoritățile de reglementare nu cunosc cele mai recente informații științifice și că interesele investitorilor ar putea surclasa pe cele ale pacienților”, a declarat Khoruts.

Pe de altă parte, reprezentanții companiilor farmaceutice și unii doctori argumentează că modelul tratamentelor cu medicamente va ajuta la asigurarea eficacității și siguranței unei terapii revoluționare, dar care nu este pe deplin înțeleasă.

Terapia cu materii fecale este și o potențială “mină de aur”, atât pentru cercetători, cât și pentru industria farmaceutică, afirmă jurnalistul.

Potrivit firmei GlobalData, piața tratamentelor pe bază de medicamente pentru infecția cu Clostridium difficile este de așteptat să ajungă la 1,7 miliarde de dolari până în 2026, față de 630 milioane dolari în 2016.

Inspirați de succesul transplanturilor fecale pentru Clostridium difficile, oamenii de știință caută să dezvolte tratamente similare pentru o serie de afecțiuni și tulburări, printre care obezitatea, autismul, colita ulcerativa și bolile Alzheimer sau Parkinsons.

De asemenea, domeniul a atras și interesul investitorilor, care au investit zeci de milioane de dolari în cercetări privind transplantul cu fecale.

Zeci de mii de americani cu Clostridium difficile au fost vindecați cu ajutorul transplanturilor cu fecale, tratamentul având o rată de succes de până la 80%, potrivit unor studii medicale.

Dacă FDA va clasifica transplantul de materii fecale ca un nou produs farmaceutic, în acest caz companiile de medicamente vor trebui să supună produsele propuse unui proces de investigație exhaustiv pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestora, proces ce poate costa milioane de dolari.

Criticii se tem ca clasificarea ca produs farmaceutic ar permite unei companii de medicamente să obțină dreptul exclusiv de a vinde tratamente de transplant fecal timp de până la 12 ani, lucru care ar frâna inovația în acest domeniu.

rootstireaActualitate/Esential
Transplantul de materii fecale, o terapie revoluționară care s-a dovedit remarcabil de eficientă în cazul pacienților cu colită recurentă, este un motiv de dispută acerbă între companiile farmaceutice și doctori, relatează cotidianul The New York Times.Companiile farmaceutice susțin că includerea în categoria produselor farmaceutice a transplantului de materii fecale...

Preluat de la romania ntv