Premierul britanic Theresa May va prezenta luni un plan de investiții în valoare de 1,6 miliarde de lire sterline pentru stimularea creșterii economice în comunitățile care susțin Brexit-ul, despre care miniștrii afirmă că nu reprezintă o mită pentru a obține sprijin în parlament pentru acordul ei cu UE, relatează Reuters.

Așa-numitul “The Stronger Towns Fund”, din care unele detalii au apărut în presă luna trecută, este văzut de mulți drept o parte integrantă a eforturilor lui May de a obține sprijin pentru acordul ei de Brexit de la parlamentarii de opoziție laburiști care reprezintă zone în special din nordul Angliei care au votat puternic în favoarea părăsirii UE.

Marea Britanie urmează să părăsească blocul comunitar la sfârșitul lunii, iar May, al cărui acord de Brexit cu Bruxellesul a fost respins de o largă majoritate în ianuarie, a promis parlamentului că va avea ocazia să voteze asupra unui acord revizuit până la 12 martie.

Guvernul a precizat că fondul va fi îndreptat spre locuri care nu au beneficiat în mod echitabil de prosperitatea țării și va fi folosit pentru crearea de noi locuri de muncă, instruirea oamenilor și stimularea activității economice.

“Comunități din întreaga țară au votat pentru Brexit ca o expresie a dorinței lor de a vedea schimbare; aceasta trebuie să fie o schimbare în bine, cu mai multe oportunități și un control mai mare”, a precizat May într-un comunicat.

“Aceste orașe au o moștenire glorioasă, un potențial uriaș și, cu ajutorul adecvat, un viitor strălucit înainte”, a adăugat ea.

Purtătorul de cuvânt pe probleme financiare al Partidului Laburist, John McDonnell, a spus că fondul este “mită pentru Brexit”.

“Acest fond pentru orașe arată disperarea unui guvern redus la mituirea membrilor parlamentului pentru a vota pentru legislația sa esențială și distructivă privind Brexit-ul”, a precizat el într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministrul pentru comunități James Brokenshire a spus că banii care vor fi alocați nu au legătură cu sprijinul pentru acordul de Brexit.

“Finanțarea există indiferent de rezultat”, a declarat el pentru postul de radio BBC când a fost întrebat dacă banii reprezintă o mită. “Evident, vrem să vedem un acord votat. Dar nu, nu există nicio condiționalitate în acest sens”, a adăugat el.

Un miliard de lire sterline a fost deja alocat, peste jumătate din această sumă ajungând la orașe din nordul Angliei. Alte 600 de milioane de lire sterline vor fi disponibile pentru comunitățile din întreaga țară care pot concura pentru acești bani, a precizat guvernul.

Criticii susțin că fondul, când este împărțit între un număr mare de orașe, nu va furniza localităților prea mulți bani, nici nu va compensa ce au pierdut ca urmare a reducerilor de cheltuieli ale guvernului din ultimii ani.

Brokenshire nu au spus câte orașe ar putea beneficia de finanțare din acest fond, dar a precizat că banii ar putea aduce “transformări profunde”.

“Fondul poate face diferența în ceea ce privește crearea de locuri de muncă, instruirea oamenilor și schimbarea vieților oamenilor într-o economie pozitivă modernă”, a mai spus el. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/theresa-may-prezinta-un-plan-de-investitii-de-1-6-miliarde-de-lire-pentru-orasele-pro-brexit-53616.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/theresa-may-prezinta-un-plan-de-investitii-de-1-6-miliarde-de-lire-pentru-orasele-pro-brexit-53616-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv