Locuitorii satului Rimetea, din județul Alba, au sărbătorit „Înmormântarea Fărșangului”, un obicei păstrat de peste 300 de ani. Un căruț, tras de un măgar, a dus sicriul reprezentând iarna.

Evenimentul este organizat înainte de începerea postului Paștelui și este un fel de carnaval unde participanții poartă măști, interpretează diferite personaje, dansează, se distrează. Și simplii spectatori participă la veselia generală, fiind atrași în alai de copiii costumați în drăcușori și mânjiți cu funingine pe degete, care încearcă și reușesc să-i „cănească” pe obraji pe toți cei care le ies în cale.

Tinerii din Rimetea s-au întâlnit, sâmbătă, la Căminul Cultural, s-au costumat, s-au machiat și apoi au pornit prin sat. Alaiul, similar unei procesiuni de nuntă, a fost condus de muzicanți, urmați de bărbați în costume populare sau deghizați în preot, cantor, mire, mireasă și alte personaje gătite de sărbătoare.

A fost prezent și nelipsitul căruț, tras de un măgar, care duce sicriul reprezentând iarna și anul vechi, după care au venit bocitoarele și o pereche de „fete bătrâne” care târau după ele o bucată de lemn uscat, reprezentând sterilitatea.

Sărbătoarea s-a încheiat cu distrugerea prin lovituri de bâtă a sicriului, simbolizând alungarea duhurilor rele și a tot ceea ce nu este curat, pentru ca totul să renască în perioada care vine.

Sătenii care nu au participat la procesiune au fost anunțați să iasă la poartă de pocnetele de bici trase ale flăcăilot îmbrăcați în costume populare tradiționale, înconjurați de copiii costumați în drăcușori, pețitori sau cerșetori.

Aceștia au strâns în coșuri cadourile pregătite de fiecare localnic: ouă, cozonaci sau diferite preparate din carne, produse care spre seară le-au pus în meniul de la „Balul Fărșangului”.

Păstrat și continuat de secole de etnicii maghiari, „Înmormântarea Fărșangului” de la Rimetea, obicei prin care se îngroapă iarna și anul vechi, atrage în fiecare an zeci de turiști din țară și din străinătate, mai ales din localități din Ungaria cu care comuna are relații strânse de prietenie.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/locuitorii-unui-sat-din-alba-au-inmormantat-iarna-printr-un-obicei-pastrat-de-peste-300-de-ani-53604.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/locuitorii-unui-sat-din-alba-au-inmormantat-iarna-printr-un-obicei-pastrat-de-peste-300-de-ani-53604-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv