Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a împlinit sâmbătă 88 de ani înconjurat de familie și fără acte oficiale pe agendă, informează EFE.

“Nu are nimic programat (pentru sâmbătă), dar, evident, își va sărbători ziua de naștere. A invitat rude și prieteni”, a declarat pentru agenția RIA Novosti reprezentantul fostului lider sovietic, Pavel Palajcenko.

Gorbaciov a organizat și anul trecut o petrecere discretă, care a avut loc la fundația din Moscova care îi poartă numele.

În ajunul zilei de naștere a fostului președinte sovietic, purtătorul de cuvânt al Fundației de Studii Politice Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a dezmințit zvonurile privind emigrarea “părintelui” perestroikăi din Rusia.

“Este absurd. Gorbaciov a trăit și continuă să trăiască în Rusia”, a declarat Poliakov, care a adăugat că, “deși a primit numeroase invitații”, în ultimii ani fostul lider sovietic nu a mai efectuat vizite în străinătate din motive de sănătate. În prezent, Gorbaciov trăiește singur într-o locuință de stat situată la periferia Moscovei, potrivit lui Poliakov.

Cu prilejul aniversării lui Gorbaciov, mai mulți experți ruși au salutat rolul acestuia în istoria țării, în contextul în care moștenirea fostului lider sovietic continuă să deștepte pasiuni în societatea rusă. Potrivit analistului politic Leonid Gozman, ultimul președinte al Uniunii Sovietice a avut de ales între “a strânge și mai mult șurubul” și a începe un proces de liberalizare, “și a optat pentru a doua variantă”.

“Sunt convins că nu îi era foarte clar unde îl va duce acest drum”, a apreciat expertul rus, făcând aluzie la dezintegrarea URSS. Gozman i-a mulțumit totuși lui Gorbaciov pentru “decizia de a urma calea libertății”.

În ceea ce-l privește, senatorul rus Oleg Morozov a declarat că provocările cu care s-a confruntat Gorbaciov în fruntea imperiului sovietic, aflat în ultimii săi ani de viață, presupuneau niște calități pe care fostul lider sovietic “nu le avea”. “A preluat frâiele țării, dar nu știa ce să facă”, a apreciat Morozov.

La rândul său, fostul consilier pe probleme economice al lui Gorbaciov, Abel Aganbegyan, l-a numit pe ultimul lider sovietic drept o persoană “extraordinară” și “foarte controversată”, care “le-a dat oamenilor drepturi, dar care a făcut și multe greșeli”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/mihail-gorbaciov-isi-serbeaza-in-familie-implinirea-a-88-de-ani-53594.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/mihail-gorbaciov-isi-serbeaza-in-familie-implinirea-a-88-de-ani-53594-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv