Premierul canadian Justin Trudeau și-a remaniat vineri guvernul, pe fondul controversei legate de SNC-Lavalin, o societate canadiană implicată într-un scandal de corupție în Libia, relatează sâmbătă dpa, EFE și Xinhua.

Remanierea survine după demisia lui Jody Wilson Raybould, fost ministru al justiției, care a declarat că a fost supusă unor presiuni din partea executivului pentru a interveni într-o procedură judiciară în care SNC-Lavalin este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni. Fosta titulară a portofoliului justiției a vorbit miercuri pentru prima dată public despre această afacere, care a ieșit la suprafață pe 7 februarie, odată cu dezvăluirile apărute în cotidianul Globe and Mail.

”Între septembrie și decembrie 2018 am fost supusă unor presiuni constante din partea mai multor persoane din cadrul guvernului pentru a interveni politic (…), astfel încât să se ajungă la o înțelegere amiabilă cu SNC-Lavalin”, a mărturisit Jody Wilson-Raybould, care a fost audiată timp de trei ore și jumătate de comisia pentru justiție din parlamentul de la Ottawa.

În ianuarie, Wilson Raybould a fost transferată la ministerul pentru veterani, din fruntea căruia a demisionat luna trecută. 

Vineri, premierul Trudeau l-a numit ministru pentru problemele veteranilor pe Lawrence McAulay, de la Ministerul agriculturii, care a fost preluat de Marie Claude Bibeau. De asemenea, premierul a numit-o pe Maryam Monsef ministru pentru dezvoltare internațională, rol pe care îl va exercita în paralel cu cel de ministru pentru femei și egalitatea de gen.

Înțelegerea amiabilă evocată de fosta titulară de la justiție ar fi însemnat pentru SNC-Lavalin evitarea unui proces lung și costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obținerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăți ce are aproxiomativ 50.000 de angajați în Canada și alți circa 9.000 în alte țări.

SNC-Lavalin este acuzată din anul 2015 într-un dosar de corupție pentru că ar fi dat 48 de milioane de dolari canadieni (32 de milioane de euro) mită unor responsabili din Libia, între anii 2001 și 2011, pe vremea când această țară era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/canada-remaniere-in-guvernul-lui-trudeau-pe-fondul-controversei-privind-compania-snc-lavalin-53595.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/canada-remaniere-in-guvernul-lui-trudeau-pe-fondul-controversei-privind-compania-snc-lavalin-53595-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv