Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, că la nivel european va fi înființat un portal european de căutare care va permite autorităților să identifice, în toate bazele de date, informații despre o persoană vizată.

„La nivelul Uniunii Europene va fi înființat și operaționalizat un portal european de căutare, care va permite autorităților competente să facă interogări simultane în mai multe sisteme de date ale UE. Concret, polițiștii din orice stat membru al UE vor putea cu o singură căutare să primească informații despre persoana verificată din toate bazele de date existente la nivelul Uniunii. Acest lucru va face mult mai ușoară depistarea persoanelor căutate pentru diferite infracțiuni și chiar a suspecților de activități din sfera terorismului și va contribui la prevenirea și combaterea migrației ilegale”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

​Ministrul a susținut o declarație de presă cu privire la rezultatele obținute în domeniul afaceri interne, în primele două luni ale anului, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Propunerea de regulament privind standardele cărților de identitate și permiselor de ședere a fost un alt dosar în care am reușit să convingem atât Statele Membre, cât și Parlamentul și Comisia că este nevoie de cărți de identitate uniforme și cu măsuri de securitate suplimentare. Cărțile de identitate vor trebui produse în format uniform de tip card de credit și vor avea o fotografie și două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip. Toate aceste elemente sunt necesare în condițiile în care cărțile de identitate sunt folosite și pentru trecerea frontierei”, a mai precizat Carmen Dan.

Totodată, Carmen Dan a anunțat că în plan național, Ministerul Afacerilor Interne a pregătit deja un proiect prin care să adapteze legislația națională la cerințele europene, care în prezent se află în Parlamentul României.

​„Pentru negocierea propunerii de regulament privind Ofițerii de Legătură în materie de Imigrație am avut la dispoziție un timp foarte scurt, de numai 12 zile. Totuși, în urma discuțiilor din trialog am obținut acordul politic, lucru ce va întări rolul rețelelor de ofițeri de legătură în procedurile de returnare și reintegrare a migranților în țările de origine. Ne-am propus un proiect ambițios la preluarea Președinției Consiliului, acela de a trata problema migrației și acolo unde ea apare, nu doar în Europa. Acesta este un prim pas concret realizat în acest sens”, a mai precizat ministrul de Interne.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/carmen-dan-anunta-infiintarea-unui-portal-la-nivelul-ue-va-face-usoara-depistarea-celor-cautati-53578.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/03/carmen-dan-anunta-infiintarea-unui-portal-la-nivelul-ue-va-face-usoara-depistarea-celor-cautati-53578-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv