Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, și anume, 26 de voturi. Contracandidații săi Jean-François Bohnert, nominalizat de Franța, a primit 22 de voturi și un vot Andres Ritter (Germania).

Laura Codruța Kovesi- 26 de voturi

Francois Bohnert (Franța)- 22 de voturi

Andres Ritter (Germania) – un vot

Totodată, a existat și un vot alb, adică neatribuit unui candidat.

“Voi trimite o scrisoare președintelui Conferinței președinților pentru a spune care este rezultatul votului. Pe baza mandatului conferinței președinților voi intra în negocieri cu Consiliul pentru a ajunge la un acord, de comun acord pentru numirea noului procuror-șef european. Următoarea ședință pe 11 martie”, a declarat, la finalul ședinței, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes.

Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi și în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), și anume 12, față de Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter, care a primit un vot.

Membrii Comisiei LIBE din Parlamentul European au votat secret, miercuri, începând cu ora 12.00, candidatul pentru funcția de procuror șef al Parchetului European, după ce Laura Codruța Kovesi a obținut marți seară cele mai multe voturi în Comisia CONT.

Parlamentul European și Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-șef european, iar Conferința Președinților ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

Laura Codruța Kovesi a obținut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marți seara candidatul pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Votul din Comisia CONT a fost unul consultativ.

Cei trei candidați au fost audiați marți în ședința comisiilor LIBE și CONT.

Laura Codruța Kovesi a precizat, marți seară, în cadrul audierii pentru funcția de procuror-șef european, că îndeplinește toate criteriile pentru a candida la funcția de procuror-șef european, precizând că nu a colaborat cu serviciile în sensul de poliție politică.

“În momentul candidaturii, am verificat cu exactitate toate criteriile care trebuie îndeplinite, le îndeplinesc pe toate. Iar în ceea ce privește gradul profesional, articolul 54 este cel care reglementează care sunt criteriile. Sunt patru condiții: să ai vechime de 15 ani, am vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani și să ai calificativul de foarte bine la ultima evaluare. Am fost numită procuror general și procuror șef DNA fără a avea gradul profesional pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Fosta șefă DNA a precizat că nu a colaborat cu serviciile de informații în sensul de poliție politică.

“În ceea ce privește colaborarea cu serviciile de informații, nu am colaborat în sensul de poliție politică, nu este prevăzută ca o colaborare profesională care poate apărea în exercitarea atribuțiilor de procuror”, a spus Kovesi.

Ea a mai spus, ca răspuns la o întrebare adresată de europarlamentarul Maria Grapini despre capacitatea sa de management faptul că a fost revocată din funcție, că decizia de revocare a fost luată de CCR și n-a avut posibilitatea de apărare.

Laura Codruța Kovesi a mai spus că revocarea din funcție a fost urmare a unui proces din care nu a făcut parte, motiv pentru care s-a adresat CEDO.

”În ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef, menționez că aceasta a venit ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, în care eu nu am fost parte în proces. CCR a judecat un conflict între președintele României și Guvernul României și ministrul Justiției. Nu am fost citată în această procedură, nu am avut posibilitatea de a mă apăra și nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Din acest motiv, am trimis o plângere la CEDO, care a trecut de filtru și urmează să vedem ce decizie se va lua. Menționez că plângerea vizează chestiuni de principiu, dacă procurorii în România mai sunt independenți și dacă atunci când revoci un procuror șef din funcția de conducere acest lucru se poate face de Curtea Constituțională.

Citeste mai mult: adev.ro/pnkvd6

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/kovesi-a-castigat-sustinerea-comisiei-libe-pentru-functia-de-procuror-sef-al-parchetului-european-53545.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/kovesi-a-castigat-sustinerea-comisiei-libe-pentru-functia-de-procuror-sef-al-parchetului-european-53545-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv