Un dispozitiv ce permite administrarea substanțelor medicamentoase direct în creier a fost implantat în zona laterală a capului mai multor pacienți diagnosticați cu boala Parkinson, în cadrul unui studiu de pionierat efectuat în Marea Britanie, relatează Press Association.

Dispozitivul a fost utilizat pentru a inocula direct în zona afectată a creierului o proteină produsă în mod natural, despre care se crede că ar ajuta la repararea celulelor afectate de boala Parkinson.

Rezultatele studiului clinic oferă o speranță pacienților diagnosticați cu boala Parkinson, au notat oamenii de știință.

În total, 41 de persoane au fost supuse unei intervenții chirurgicale robotizate pentru implantarea în creier a patru tuburi, în cadrul studiului finanțat de organizația Parkinson’s UK, desfășurat în asociere cu North Bristol NHS Trust.

Sistemul conceput special a permis inocularea cu mare acuratețe a unei proteine, numită factor neurotrofic derivat din linia celulelor gliale (GDNF), în zona afectată din creier.

Jumătate din grupul de participanți a beneficiat de inoculări GDNF efectuate lunar timp de nouă luni, în timp ce persoanele din cealaltă jumătate a primit un placebo.

Ulterior, în a doua etapă a studiului clinic, tuturor participanților li s-a administrat GDNF timp de nouă luni.

În cazul subiecților cărora li s-a inoculat proteina, tomografiile computerizate au relevat semne de îmbunătățire după prima etapă a studiului clinic, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Brain și în Journal of Parkinson’s Disease.

Ambele grupuri de pacienți au prezentat o îmbunătățire a simptomelor după nouă luni, în special subiecții care au primit GDNF în prima etapă.

Un an și jumătate mai târziu, după ce tuturor pacienților li s-a administrat GDNF, ambele grupuri au manifestat o îmbunătățire a simptomelor moderată spre însemnată, mulți dintre aceștia devenind mai activi.

Oamenii de știință au declarat că nu este clar deocamdată dacă rezultatul se datorează tratamentului sau efectului placebo, ținând cont că participanții se așteptau la beneficii, și au notat că este nevoie de aprofundarea cercetărilor.

Eficacitatea sistemului de inoculare a substanțelor medicamentoase direct în creier sugerează că poate oferi noi modalități de tratare a tumorilor cerebrale, a efectelor accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni degenerative. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/108-53558.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/108-53558-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv