Pilotul instructor de pe avionul școală DA 42, care a aterizat forțat în zona Aeroportului Tuzla, a fost operat cu succes de ruptură de aortă, intervenție realizată în premieră în Clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța, a declarat vineri managerul unității, Cătălin Grasa.

Reprezentantul SCJU Constanța a spus, într-o conferință de presă, că după ce pilotul a fost adus la UPU, echipa de gardă a început, consecutiv cu tratamentul de stabilizare hemodinamică, și investigațiile de specialitate.

“Computerul tomograf ne-a pus în evidență prezența unui hematom periaortic cu hemopericard, fracturi costale pe stângă, hemotorax bilateral minim pe ambele părți, pacientul prezentând contuzii faciale, fractură de piramidă nazală, de maxilar și scapulă dreaptă. Prezența acelui hematom a ridicat suspiciunea de ruptură de aortă și echipa de gardă, cu doctorul Marius Militaru, a putut interveni în scurt timp. La o oră și jumătate după internare era în blocul operator și a început intervenția chirurgicală”, a declarat managerul Cătălin Grasa.

La rândul său, dr. Militaru a afirmat că dacă nu efectua intervenția imediat, pilotul nu ar fi supraviețuit mai mult de câteva minute.

“Am primit un pacient politraumatizat, în accident de avion, cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am trimis direct în sala de operații unde l-am deschis prin toracotomie. Asta era leziunea care îi cauza moartea în doar câteva minute dacă nu interveneam iar 80 % din victimele accidentelor rutiere sau de avion mor la fața locului, din această cauză. Am găsit o aortă cu vase complet ruptă dar am reușit să îi pun o bucată de proteză și după cum se știe funcționează iar pacientul este în reanimare, încă intubat, dar conștient. Mișcă mâinile și picioare și vom vedea evoluția următoare. Să sperăm că va fi bine. Intervenția a durat vreo trei ore. Ortopedul a fost în sală după ce am rezolvat problema acută. Ortopedic, are facturi minore care nu îi pun în pericol viața. Îl ținem intubat în continuare și sâmbătă dimineață îi vom face un CT de control. Evoluția generală este bună”, a precizat Marius Militaru.

Administratorii Aeroportului Tuzla au transmis, printr-un comunicat de presă, regretul față de decesul pilotului Radu Serghei, în accidentul care a avut loc joi după-amiază și că urmărește cu atenție evoluția stării de sănătate a pilotului instructor Gheorghe Dumitru, pilot cu peste 8.000 ore de zbor și membru al echipei de peste 20 de ani.

“Sperăm la o recuperare cât mai rapidă și apreciem efortul deosebit al medicilor de la SCJU Constanța pentru ingrijirea acordată colegului nostru și de asemenea mulțumim atât echipelor ISU-SMURD, Serviciului de Ambulanță Județean și UM 2040, cât și echipelor proprii de intervenție specială care au acționat în timp incredibil de scurt, cu profesionalism. Evenimentul din 21 februarie este unul singular prin amploare și gravitate în cadrul activității noastre, Regional Air Transort Tuzla marcând 58.644 de ore de zbor în perioadă 2008-2018, iar școala de zbor acumulând 16915 de ore în ultimii ani fără a înregistra vreun accident cu victime, până acum”, se arată în comunicatul Aeroportului Tuzla.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-pilotul-care-a-supravietuit-accidentului-aeronautic-de-la-tuzla-a-fost-operat-de-ruptura-de-aorta-53456.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-pilotul-care-a-supravietuit-accidentului-aeronautic-de-la-tuzla-a-fost-operat-de-ruptura-de-aorta-53456-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv