O broască țestoasă gigant despre care se credea că a dispărut cu peste 100 de ani în urmă a fost descoperită pe insula Fernandina din Galapagos, a anunțat marți seara ministrul mediului din Ecuador, citat de DPA.

O femelă adult din specia Chelonoidis Phantasticus a fost găsită de către o expediție condusă de Autoritatea pentru parcuri din Galapagos și de organizația Galapagos Conservancy, a precizat într-un tweetMarcelo Mata.

Ministrul a indicat că acest animal ar fi dispărut în urmă cu peste 100 de ani, fără a furniza detalii suplimentare.

Potrivit Galapagos Conservancy, singurul specimen cunoscut de Chelonoidis Phantasticus, numită “țestoasa de pe Insula Fernandina”, a fost colectat în timpul expediției Academiei de Științe din California, în aprilie 1906.

“Deși s-a crezut că a dispărut din cauza erupțiilor vulcanice din ultimele secole, au existat relatări anecdotice care indicau că ar mai fi trăit câteva exemplare pe insulă”, a precizat organizația citată pe site-ul său.

O evaluare a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), publicată în 2017, enumera specia printre cele aflate “în pericol critic (posibil dispărută)”.

În urma cercetării unor zone izolate din insula Fernandina în 1964 au fost descoperite mai multe excremente ale unei țestoase de mari dimensiuni, iar în 2009, în urma unei survolări cu aeroplanul, ar fi fost zărită o astfel de țestoasă, fără ca această relatare să poată fi confirmată, a indicat IUCN. Excremente și amprente care par să fi aparținut acestei specii de țestoasă au fost descoperite și în 2013.

Chelonoidis Phantasticus se numără printre cele 12 specii de țestoasă de Galapagos, câte una pentru fiecare dintre insulele importante din acest arhipelag înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1979. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/descoperire-fabuloasa-facuta-de-cercetatori-1-53419.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/descoperire-fabuloasa-facuta-de-cercetatori-1-53419-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv