Zeci de urși polari care au invadat timp de peste o săptămână așezările din arhipelagul rus arctic au părăsit această zonă, relatează marți agenția Xinhua care citează informații publicate luni de presa locală.

”Niciun urs nu a mai fost observat în ultimele 24 de ore în localitatea Belushia Guba sau în preajma acesteia”, a indicat o sursă din cadrul direcției regionale din Arhanghelsk a Serviciului Federal de Supraveghere a Resurselor Naturale din Rusia, citată de agenția TASS.

La 9 februarie, în arhipelagul Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Arctica, în regiunea Arhanghelsk din nordul îndepărtat al Rusiei, a fost declarată stare de urgență după ce zeci de urși polari au invadat așezările din zonă.

Cel puțin 52 de urși polari au fost observați în apropierea localității Belushia Guba. Unii dintre aceștia au avut un comportament agresiv, iar alții au pătruns în locuințe și în birouri.

Numărul animalelor semnalate în apropierea altor așezări a scăzut în comparație cu săptămâna trecută.

Specialiștii și autoritățile locale, militari și ofițeri de poliție continuă să patruleze prin regiune și monitorizează situația, a adăugat sursa citată.

Afluxul de urși polari a fost provocat de migrația sezonieră, dar și de prezența deșeurilor comestibile din localități, a declarat Ilya Mordvintsev, cercetător în cadrul Institutului Severtsov pentru Ecologie și Evoluție.

Săptămâna trecută, armata a anunțat în publicația sa oficială, Steaua Roșie, că îi va apăra pe localnici de urșii cu ”comportament agresiv”.

O echipă de experți a fost trimisă în arhipelag pentru a-i împiedica pe urși să atace oamenii. Autoritatea de supraveghere a mediului din Rusia a refuzat să elibereze permise pentru împușcarea urșilor polari, o specie pe cale de dispariție.

În locul gropii de gunoi în aer liber din apropierea orașului ar urma să fie instalat un cuptor de incinerare a deșeurilor în următorii doi ani pentru a nu mai atrage urșii în căutare de mâncare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/ursii-polari-au-parasit-asezarile-din-arhipelagul-rus-arctic-53392.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/ursii-polari-au-parasit-asezarile-din-arhipelagul-rus-arctic-53392-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv