Șantierul naval Constanța renunță la procesul intentat Guvernului României și Ministerului Apărării Naționale, prin care solicita anularea licitației privind programul de înzestrare cu corvete multifuncționale, motivând că, astfel, procedura de achiziție s-ar putea finaliza cât mai repede.

Șantierul naval a depus, luni, o cerere la Curtea de Apel Constanța, prin care renunță la procesul în contencios administrativ, deoarece reprezentanții MApN au invocat acțiunea în instanță drept cauză principală pentru care procedura este suspendată.

„Dacă toată lumea spune că din cauza procesului nu se poate face achiziția, s-a decis să renunțăm la procesul cu Ministerul Apărării. Astfel, la termenul din 20 februarie, la Curtea de Apel se va constata că ne-am retras acțiunea”, au precizat reprezentanții șantierului.

În actul de renunțare prezentat în instanță, se face referire la comunicatul de presă din data de 11 ianuarie 2019, când secretarul de stat pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Nationale, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achizitie aferentă Programului de inzestrare esential „Corvetă multifunctională”, a anuntat că procedura de achiziție se suspendă, unul dintre motivele suspendării fiind „existența pe rolul Curții de Apel Constanța a prezentei cauze, prin care a fost atacată H.G. nr.48 din 15 februarie 2018 care reglementează respectiva procedură”.

„Pentru a veni în întâmpinarea dorinței exprimate de Guvernul României de a finaliza cât mai repede procedura de achiziție și pentru a înlătura orice impediment privind acțiunea formulată de societatea noastră, declarăm expres prin prezenta cerere că renunțăm la judecată”, se arată în documentul citat..

Acțiunea intentată de Șantierul Naval Constanța Guvernului României și Ministerului Apărării Naționale s-a bazat pe faptul că norme europene privind achizițiile publice ar fi încălcate în acest caz.

Potrivit datelor oficiale, prezentate în portalul Curții de Apel Constanța, dosarul, de contencios administrativ și fiscal, fusese deschis la Secția a II-a civilă de către Șantierul Naval Constanța SA, în calitate de reclamant, împotriva Guvernul României, prin Ministerul Apărării Naționale.

Dosarul a fost înregistrat la data de 19 octombrie 2018.

Prin această acțiune, Șantierul Naval Constanța SA a solicitat anularea în tot a HG nr. 48 / 2018, act normativ care fundamentează derularea procedurii de achiziție aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, declara că nu se putea lua o hotărâre în termen în privința achiziției noilor corvete, având în vedere faptul că Șantierul Naval Constanța a atacat în contencios-administrativ hotărârea de guvern privind programul de înzestrare.

Ministerul Apărării Naționale anunța că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale și că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/santierul-naval-constanta-renunta-la-procesul-prin-care-cerea-anularea-licitatiei-pentru-corvete-53386.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/santierul-naval-constanta-renunta-la-procesul-prin-care-cerea-anularea-licitatiei-pentru-corvete-53386-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv