O nouă hartă a Universului dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiționale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com.

Harta publicată marți a fost realizată de o echipă de peste 200 de astronomi din 18 țări. Specialiștii spun că harta aduce noi informații despre cele mai întunecate secrete ale Universului, inclusiv despre găuri negre și modul în care au evoluat roiurile de galaxii.

Cercetătorii au folosit radioastronomia pentru a analiza un “segment” de cer din emisfera nordică și au descoperit aproximativ 300.000 de noi surse de lumină despre care s-a crezut că sunt galaxii îndepărtate 

Radioastronomia le permite cercetătorilor să detecteze radiația produsă în momentul unei interacțiuni uriașe între două obiecte cosmice.

Cercetătorii au folosit telescopul LOFAR (Low Frequency Array) din Olanda pentru a detecta urme de vechi radiații produse în momentul în care s-au unit galaxii. Aceste urme, anterior nedetectate, se pot întinde pe milioane de ani lumină.

Descoperirea noilor surse de lumină i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă mai bine și comportamentul unuia dintre cele mai enigmatice fenomene spațiale, găurile negre. Mai precis, noile observații le vor permite astronomilor să compare găurile negre de-a lungul timpului, pentru a descoperi modul în care s-au format și s-au dezvoltat.

Telescopul spațial Hubble a transmis anterior imagini care i-au determinat pe specialiști să creadă că există peste 100 de miliarde de galaxii în Univers, însă multe sunt prea vechi și prea îndepărtate pentru a fi observate cu ajutorul tehnicilor tradiționale.

Harta creată cu ajutorul observațiilor realizate prin intermediul telescopului LOFAR, publicată parțial, marți, în Astronomy & Astrophysics, conține date echivalente pentru conținutul a zece milioane de DVD-uri, dar nu reprezintă decât 2% din cer, spun specialiștii.

Telescopul LOFAR este format dintr-o rețea de antene radio instalate în șapte țări europene, echivalentul unei antene parabolice cu un diametru de 1.300 de kilometri.

Cercetătorii vor să obțină imagini de înaltă rezoluție pentru întregul cer din emisfera nordică, care vor dezvălui aproximativ 15 milioane de surse radio noi.

Cele mai vechi obiecte din Univers au în jur de 11-12 miliarde de ani lumină, spun specialiștii, care adaugă că speră că vor detecta mult mai multe astfel de corpuri.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/o-noua-harta-a-universului-dezvaluie-aproximativ-300-000-de-noi-galaxii-53396.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/o-noua-harta-a-universului-dezvaluie-aproximativ-300-000-de-noi-galaxii-53396-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv