Uniunea Europeană a exprimat preocupare, luni seară, în legătură cu riscul izbucnirii unor confruntări militare în Venezuela, pe fondul informațiilor privind mobilizarea trupelor americane în apropierea frontierei acestei țări.

“Noi am exclus în mod categoric orice susținere a Uniunii Europene și orice acceptare a posibilității degenerării crizei din Venezuela în conflict militar”, a declarat luni seară Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Josep Borell, ministrul spaniol de Externe, s-a declarat preocupat de informațiile privind “mobilizarea unor capabilități militare la frontiera dintre Columbia și Venezuela”. “Aceste informații trebuie confirmate, dar trebuie să evităm prin toate mijloacele escaladarea militară a situației din Venezuela”, a spus Borell, citat de cotidianul Le Figaro.

Vicepreședintele Venezuelei responsabil de Afaceri Europene, Yvan Gil, a avertizat, potrivit agenției de presă EFE, că o intervenție militară “ar genera o stare de instabilitate fără precedent în regiune”.

Statele Unite au trimis sâmbătă avioane cu produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, dar Administrația Nicolas Maduro susține că Washingtonul folosește pretextul asistenței străine pentru o intervenție militară.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat joi că Statele Unite au mobilizat efective ale forțelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenții militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Întrebat despre aceste acuzații, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: “Este o nouă minciună”.

John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională, a generat preocupare în ianuarie în legătură cu intențiile Administrației Donald Trump privind Venezuela după ce a fost surprins de jurnaliști cu o agendă pe care scria “5.000 de militari în Colombia”. Întrebat despre fotografia care surprinde informația, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat: “După cum a spus președintele, menținem toate opțiunile”. Colonelul Rob Manning, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că numărul militarilor americani din Colombia rămâne același. Un alt oficial american a afirmat sub protecția anonimatului că “nu există niciun element pentru susținerea notițelor” lui John Bolton.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administrația de la Washington este formată din “extremiști” care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenție militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al “supremației albilor”. Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite și de alte țări occidentale în contextul crizei politice și economice de la Caracas, a transmis că se opune primirii de asistență umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are “capacitatea de a satisface toate necesitățile poporului și nu va cerși de la nimeni”. “Statele Unite intenționează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenție militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor”, a afirmat Maduro.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține “toate opțiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba și Siria îl susțin pe Nicolas Maduro.

Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/uniunea-europeana-exprima-preocupare-privind-riscul-unui-conflict-militar-in-venezuela-53384.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/uniunea-europeana-exprima-preocupare-privind-riscul-unui-conflict-militar-in-venezuela-53384-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv