Oficialii polonezi și-au anulat orice participare la o reuniune a Grupului de la Vișegrad, programată să se desfășoare în Israel luni și marți, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat, potrivit presei, că Polonia a fost complice la Holocaust, transmite Reuters. Reuniunea a fost anulată.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat inițial că că nu se va prezenta la întâlnirea cu omologii săi din Cehia, Slovacia și Ungaria și că îl va trimite în locul său pe ministrul de externe Jacek Czaputowicz. Șeful cancelariei guvernului de la Varșovia, Michal Dworczyk, a declarat luni postului public de radio că este posibil să nu mai participe la eveniment niciun oficial polonez.

Ulterior, Morawiecki a comunicat, potrivit DPA, că Polonia s-a retras de la reuniune, iar premierul Cehiei, Andrzej Babis, citat de Reuters, a anunțat că evenimentul nu va mai avea loc, în schimb vor fi dialoguri bilaterale.

Potrivit lui Babis, întrunirea Grupului V4 ar putea fi reprogramată în a doua jumătate a anului.

Cu ocazia summitului pentru Orientul Mijlociu care a avut loc săptămâna trecută la Varșovia, presa israeliană – Jerusalem Post, Haaretz și The Times of Israel – a relatat o afirmație a lui Netanyahu potrivit căreia niciun polonez nu a fost judecat pentru colaborarea cu naziștii. Ulterior, ministrul interimar de externe Israel Katz a declarat postului de radio al armatei israeliene că “adevărul istoric nu poate fi modificat. Mulți polonezi au colaborat cu naziștii și au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului” și că “antisemitismul era înnăscut la polonezi înainte de Holocaust, în timpul acestuia și mai târziu”.

Dworczyk a calificat declarația lui Katz drept “rușinoasă”

Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au crescut după ce Polonia a adoptat anul trecut o lege care pedepsește cu închisoarea folosirea unor expresii cum ar fi “lagărele de concentrare poloneze”. Reuters menționează că, la presiunile guvernului SUA și după indignarea provocată în Israel, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/conflict-diplomatic-intre-polonia-si-israel-summitul-v4-a-fost-anulat-53374.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/conflict-diplomatic-intre-polonia-si-israel-summitul-v4-a-fost-anulat-53374-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv