Statele Unite au trimis avioane care transportă produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, afirmă surse citate de BBC News și de Miami Herald, dar Administrația Nicolas Maduro susține că Washingtonul folosește pretextul asistenței străine pentru o intervenție militară.

Avioanele cu produse umanitare au aterizat sâmbătă după-amiază pe aeroportul columbian Cucuta, situat la frontiera cu Venezuela. Produsele au fost trimise la solicitarea liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaidó, care s-a autoproclamat președinte interimar. Juan Guaido a declarat că produsele umanitare vor fi transportate în Venezuela pe 23 februarie.

Președintele Venezuelei, Nicolás Maduro, acuză Statele Unite că folosesc pretextul unei crize umanitare pentru a lansa o intervenție militară.

Prezent în orașul columbian Cucuta, Mark Green, directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a declarat că Juan Guaidó a cerut transportul din cauza crizei umanitare din Venezuela. “Copiii sunt înfometați și aproape toate spitalele din Venezuela se confruntă cu lipsa medicamentelor”, susține Mark Green. Un oficial american declara vineri că o aeronavă militară va transporta peste 200 de tone de alimente la frontiera Columbiei cu Venezuela.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat joi că Statele Unite au mobilizat efective ale forțelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenții militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Întrebat despre aceste acuzații, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: “Este o nouă minciună”.

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administrația de la Washington este formată din “extremiști” care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenție militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al “supremației albilor”. Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite și de alte țări occidentale în contextul crizei politice și economice de la Caracas, a transmis că se opune primirii de asistență umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are “capacitatea de a satisface toate necesitățile poporului și nu va cerși de la nimeni”. “Statele Unite intenționează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenție militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor”, a afirmat Maduro.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziției, ca fiind președinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, șeful Adunării Naționale din Venezuela, s-a autoproclamat președinte interimar al țării, contestându-l oficial pe președintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de președinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunțând fraude electorale.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculațiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că președintele Donald Trump menține “toate opțiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba și Siria îl susțin pe Nicolas Maduro.

Italia și Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaște pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, drept președinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/statele-unite-au-trimis-avioane-cu-produse-umanitare-la-frontiera-columbiei-cu-venezuela-53359.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/statele-unite-au-trimis-avioane-cu-produse-umanitare-la-frontiera-columbiei-cu-venezuela-53359-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv