Un număr de 19 porci au fost sacrificați în satul Doh, comuna Măeriște, după confirmarea apariției pestei porcine africane la o gospodărie, autoritățile județene din Sălaj aplicând un plan de măsuri pentru controlul bolii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul județului Sălaj, Florin Florian, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că în jurul focarului din localitatea Doh se stabilește o zonă de protecție cu o rază de trei kilometri.

„A fost confirmată prezența pestei porcine africane la o gospodărie din localitatea Doh, comuna Măeriște, astfel că au fost sacrificați 19 porci din acea gospodărie. Pesta a apărut la o scroafă cu doi purcei. Am stabilit un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane în care se arată că, începând cu data sâmbătă, 16 februarie, în jurul focarului din Doh se stabilește o zonă de protecție cu o rază de trei km, incluzând localitățile Doh și Dumuslău, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, incluzând mai multe localități din Sălaj, și parțial una din județul Satu Mare”, a spus Florian.

Astfel, în zona de supraveghere se va realiza în perioada imediat următoare un recensământ al exploatațiilor cu porcine.

În plan sunt cuprinse și alte măsuri, respectiv interzicerea deplasării și transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală, și niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale.

O comisie va stabili modalitatea de despăgubire a fermierului din Doh care a rămas fără cei 19 porci.

Un alt focar de pestă porcină africană fusese identificat într-o localitate din apropiere, în Bobota, în 29 ianuarie, unde au fost sacrificați alți 20 de porci.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/19-porci-sacrificati-intr-un-sat-din-salaj-unde-a-fost-confirmata-pesta-porcina-53354.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/19-porci-sacrificati-intr-un-sat-din-salaj-unde-a-fost-confirmata-pesta-porcina-53354-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv