Vicepremierul italian Matteo Salvini a insistat vineri că țara sa nu are intenția să părăsească Uniunea Europeană (UE), ci să o schimbe, reacție care survine după ce un important membru al partidului său, Liga, a sugerat ca Italia să iasă din UE dacă nu va reuși să schimbe regulile de funcționare ale blocului comunitar despre care a spus să sunt ”croite” special pentru interesele Germaniei, relatează agențiile EFE și dpa.

”Nu avem nicio intenție să ieșim din UE, dorim să o schimbăm, dar nu să o abandonăm”, a semnalat Salvini într-o notă adresată presei, după ce însuși președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut clarificări în urma unei declarații a consilierului vicepremierului Salvini pe probleme economice și președinte al comitetului de buget din camera inferioară a parlamentului de la Roma, Claudio Borghi.

”Fie vom reuși să schimbăm Uniunea Europeană, fie va trebui să o părăsim”, a spus acesta din urmă la o conferință la Milano.

Claudio Borghi a descris alegerile europene din luna mai drept ”ultima șansă” de a schimba politicile europene, care în opinia sa au fost ”special croite pentru Germania” și sunt ”toxice” pentru Italia. De pildă, a explicat el, UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe ”șomaj zero” decât pe deficite publice zero.

Oficialul italian a amintit astfel de disputa guvernului de la Roma cu Comisia Europeană pe tema deficitului bugetar. Această dispută a fost soluționată în decembrie în urma unui compromis prin care executivul italian s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul pe anul 2019 contestat de Comisia Europeană. Dar această țintă de deficit rămâne totuși mult peste cea de 0,8% acceptată de fostul guvern de la Roma pentru a stăvili creșterea datoriei publice a Italiei, ajunsă la 131% din PIB.

După aceste declarații ale lui Claudio Borghi, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a cerut guvernului din țara sa ”să spună clar dacă dorește să iasă din zona euro și din UE”. ”Prea multă ambiguitate și declarații hazardate fac numai rău Italiei și italienilor” a scris el pe rețelele de socializare.

Nu este prima dată când membri ai partidelor ce formează actuala coaliție guvernamentală de la Roma, respectiv partidul de extremă dreapta Liga și formațiunea antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S), aduc în discuție o ipotetică ieșire a Italiei din zona euro sau din UE. Totuși, de fiecare dată, atât premierul Giuseppe Conte, cât și liderii celor două partide de guvernământ, Matteo Salvini și Luigi di Maio, au respins astfel de scenarii, cei din urmă arătându-și însă nemulțumirea față de modul în care funcționează blocul comunitar, Salvini, de pildă, calificându-i adesea pe oficialii UE ca fiind niște ”birocrați” ajunși în funcții fără să fi fost votați.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/salvini-asigura-ca-italia-nu-doreste-sa-iasa-din-uniunea-europeana-ci-sa-o-schimbe-53342.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/salvini-asigura-ca-italia-nu-doreste-sa-iasa-din-uniunea-europeana-ci-sa-o-schimbe-53342-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv