Emilia Iordache, director general adjunct în cadrul Finanțelor, a subliniat, joi, că taxa pe activele băncilor nu este o taxă fiscală, iar nivelul taxei va fi aplicat la soldul activelor financiare de la finele fiecărui trimestru.

Emilia Iordache, director general adjunct în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) – Direcția de Legislație Cod Fiscal și Reglementări Vamale, a subliniat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar, că pentru taxa pe activele financiare ale băncilor „sediul materiei este în OUG nr. 114/2018”, astfel că „nu este chiar o taxă fiscală”, nefiind inclusă în Codul fiscal. Astfel, nu se aplică toate principiile fiscale, respectiv acela prin care un activ nu poate fi impozitat de mai multe ori în cursul unui an.

„Pot să vă spun, în paranteză, că deja sunt discuții, se încearcă să se găsească un nou mod de taxare a acestor instituții, dar nu să se renunțe la această taxă”, a menționat Iordache.

Reprezentantul Finanțelor s-a referit la grupul de lucru format din reprezentanți ai MFP și ai Băncii Naționale a României (BNR) la Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM). Acest grup discută un studiu de impact făcut de BNR, iar luni 18 februarie trebuie să-și prezinte concluziile în fața Consiliului CNSM.

„Nu te taxez pe activele financiare decât dacă ești într-un context, iar acel context este ROBOR”, a mai spus Emilia Iordache.

Ținând cont de toate aceste elemente, directorul general din cadrul MFP a precizat că, la taxa pentru bănci, plata se face trimestrial și se aplică la volumul activelor de la finalul trimestrului, respectiv la sold.

„De asta spuneam că nu este în Codul fiscal. Este o taxă pentru descurajarea entităților pentru o anumită practică. (…) Aici baza este una aleatorie, în funcție de un context (ROBOR – n.red.)”, a completat Iordache.

Directorul general adjunct din cadrul MFP a explicat că activele financiare reprezintă tot ceea ce este în activul băncii, mai puțin mobilizările corporale și necorporale, respectiv sediul sau sucursalele nu. „Sunt foarte puține bănci care stau în active de patriomoniu, de obicei au sedii închiriate”, a adăugat Iordache.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/iordache-mfp-taxa-pentru-banci-se-aplica-la-soldul-activelor-de-la-finele-fiecarui-trimestru-53309.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/iordache-mfp-taxa-pentru-banci-se-aplica-la-soldul-activelor-de-la-finele-fiecarui-trimestru-53309-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv