Bacșișul ar putea fi evidențiat separat pe bonul fiscal, fără a se supune cotei de TVA, conform unei propuneri de modificare a legislației făcută de Asociația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).

Dragoș Petrescu, președintele HORA, a precizat luni, întro conferință de presă, că bacșișul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii și, ca urmare, bacșișurile oferite de clienți se distribuie angajaților de către conducerea companiei. Petrescu spune că bacșișul ar trebui considerat venit din alte surse și impozitat la sursă, prin aplicarea cotei de 10%.

Conform unui studiu prezentat de patronat, cultura bacșișului nu este atât de puternică în România încât acesta să fie obligatoriu. Există țări în care bacșișul este inclus în nota de plată, dar se plătește și ceva în plus, fiind cazul Italiei, Elveției sau Egiptului. și sunt țări unde este inclus în nota de plată și nu se prectică plăți suplimentare – Argentina sau Franța.

În state ca Marea Britanie, Germania, Cehia, Turcia, Rusia sau SUA bacșișul este între 10% și 20% din nota de plată, iar în Finlanda, Danemarca, Japonia sau China nu se lasă bacșiș.

În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele țări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare în legislație legată de acest subiect. În Franța, bacșișul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajaților. Sunt considerate venituri ale angajaților și taxarea se face la angajator.

În alte țări, cum sunt Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în prețul produselor, fie pe un rând separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% și 15% din nota de plată. Sumele sunt venit ale companiei și sunt distribuite angajaților și astfel impozitate ca atare.

În SUA, unele state chiar au aprobat legi care să interzică bacșișul. Cele mai noi reglementări, propuse de Guvernul Trump în 2017, prevăd ca bacșișul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărțirea lui între angajații care servesc și cei din bucătărie.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/propunere-bacsisul-ar-putea-fi-evidentiat-separat-pe-bonul-fiscal-fara-a-se-supune-cotei-de-tva-53254.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/propunere-bacsisul-ar-putea-fi-evidentiat-separat-pe-bonul-fiscal-fara-a-se-supune-cotei-de-tva-53254-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv