Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord riscă să conducă la organizarea unui referendum pe tema unificării provinciei britanice Irlanda de Nord cu Irlanda, avertizează membri ai Guvernului de la Londra.

Riscul intensificării apelurilor pentru organizarea unui referendum privind criza irlandeză este “foarte real”, iar premierul Theresa May cunoaște situația, a afirmat un ministru britanic.

“Guvernul riscă să alunece fără să vrea spre un referendum privind frontiera” irlandeză, a declarat un alt membru al Guvernului de la Londra.

Un vot pe tema unificării ar fi o “posibilitate reală” în cazul producerii unui Brexit fără acord. “Dacă ajungem la un mediu de haos, perturbări și incertitudine, această situație ar stimula apelurile pentru un referendum”, a confirmat un al treilea membru al Guvernului Theresa May.

Cei trei membri ai Guvernului britanic au făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, pentru BBC.

Theresa May vrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în “serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul și a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată și Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Uniunea Europeană va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relație bilaterală. “Dacă vreți să fac speculații asupra a ceea ce s-ar întâmpla în Irlanda în scenariul unui Brexit fără acord, cred că este destul de evident că vom avea o frontieră solidă, iar angajamentele asumate prin Acordul din Vinerea Mare și toate lucrurile pe care le-am făcut de ani de zile prin instrumente și programe vor trebui în mod inevitabil să fie adaptate. Sigur că noi vrem pace, sigur că susținem Acordul din Vinerea Mare, dar acestea sunt efectele scenariului Brexitului fără acord”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Partidul Democratic Unionist (DUP), care asigură majoritatea parlamentară a Guvernului Theresa May, a denunțat avertismentele “beligerante” ale Uniunii Europene privind introducerea controalelor la frontiera irlandeză în cazul unui Brexit fără acord. “Încă o înșelăciune beligerantă din partea UE în încercarea disperată de a crește mizele. Nu a funcționat până acum și nu va funcționa nici acum”, a declarat, prin Twitter, Sammy Wilson, un purtător de cuvânt al formațiunii nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist (DUP). Downing Street a transmis că Marea Britanie va face “tot ce este posibil” pentru a evita reintroducerea controalelor la fronrtiera irlandeză.

Ministerul irlandez de Externe a comunicat: “Indiferent de Brexit, Guvernul britanic va avea permanent responsabilități, în calitatea de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, pentru a se asigura că, inclusiv în lipsa unui acord, nu vor fi reinstituite controale la frontieră. Noi nu vom accepta frontieră pe insulă și, prin urmare, nu facem planuri pentru acest scenariu”. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să afecteze modul de implementare a Acordului din Vinerea Mare (semnat în 1998), care a permis încheierea conflictului nord-irlandez.

În ultimii ani, numeroși politicieni britanici au cerut organizarea unui nou referendum privind apartenența la UE. Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independența. Foștii premieri Tony Blair și John Major au atras atenția că eventuala ieșire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord și alimentând mișcarea proindependență în Scoția. “Abandonați apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană și să nu fiți surprinși că la final, drept consecință, abandonăm unitatea noastră ca țară”, a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. “Votul în favoarea ieșirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord”, a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/ministri-britanici-un-brexit-fara-acord-poate-amplifica-apelurile-pentru-unificarea-irlandei-53215.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/ministri-britanici-un-brexit-fara-acord-poate-amplifica-apelurile-pentru-unificarea-irlandei-53215-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv