Senatul a adoptat, miercuri, tacit, un proiect legislativ care introduce obligativitatea pentru maternități de a asigura instruirea post-natală părinților sau a tutorelui legal cu privire la Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare a acestora.

Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul PNL Ovidiu Raețchi, iar termenul de adoptare tacită s-a împlinit la data de 26 decembrie 2018.

„Actualul proiect de lege prevede obligativitatea unei instruiri detaliate în maternități a părinților sau tutorilor privind îngrijirea post-natală a copilului. Externarea nou-născuților din unitățile spitalicești se va realiza după ce atât părinții sau tutprii nou-născuților, cât și medicii responsabili, vor semna o fișă care atestă realizarea instructajului. Acesta va conține, în mod obligatoriu, o ecplicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS), o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a mpsurilor elementare pentru evitarea sufocării, o exdplicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special, o explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și a reacțiilor corecte în funcție de caz, precum și o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață. Instructajul urmează să fie reaLizat de un medic sau asistent medical desemnat de conducerea unității, individual sau pentru grupuri de maxim 20 de părinți, în funcție de programul de externări”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Propunere legislativă privind obligativitatea instructajului post-natal

Comisia pentru sănătate publică a dat raport de respingere.

De asemenea, proiectul prevede că, pentru o mai bună înțelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care părinții îl pot viziona în maternitate sau acasă.

„Ca măsură adițională, va fi realizat și prezentat un material video care va lua în maternități și care poate fi distribuit părinților sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariția sindromului copilului scuturat (SBS) și a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat”, prevede inițiativa deputatului PNL, adoptată tacit de către Senat.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru și celelalte cheltuieli necesare implementării acestor măsuri în maternități, vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sănătății, care va fi suplimentat cu sumele necesare.

În favoarea susținerii proiectului, Raețchi prezintă un raport al INS din 2017, care spune că “în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6 și comparativ cu o rată de 3,7 în Franța, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda și 1,6 în Slovenia. Dacă ne uităm la numărul de nașteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui minim set de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață”.

Senatul a adoptat tacit inițiativa, în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/senat-maternitatile-obligate-sa-asigure-parintilor-sau-tutorelui-legal-instruire-post-natala-53176.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/senat-maternitatile-obligate-sa-asigure-parintilor-sau-tutorelui-legal-instruire-post-natala-53176-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv