nsulele arctice înghețate din nordul Norvegiei se încălzesc mai rapid decât aproape oricare alte regiuni de pe Pământ, iar creșterea frecvenței avalanșelor și alunecărilor de teren ar putea conduce la schimbări ”devastatoare” până în anul 2100, conform unui raport norvegian publicat luni, citat de Reuters.

În insulele din îndepărtatul arhipelag Svalbard, unde populația numără 2.300 de locuitori, iar principalul oraș, Longyearbyen, se află la 1.300 km de Polul Nord, dezghețul evidențiază riscurile ce vizează și alte zone ale regiunii arctice, din Alaska până în Siberia.

Prin comparație cu începutul anilor ’70, temperaturile medii din Svalbard sunt cu 3 – 5 grade Celsius mai ridicate și ar putea crește cu 10 grade Celsius până în anul 2100 în cazul în care nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global va continua să crească, se arată în analiza efectuată în Norvegia.

Aproape 200 de guverne au căzut de acord în cadrul Acordului pentru climă de la Paris din 2015 să limiteze creșterea temperaturilor medii globale la ”mult sub” 2 grade Celsius peste nivelul din perioada pre-industrială până în anul 2100. La nivel mondial, temperaturile sunt mai ridicate cu aproximativ 1 grad Celsius, notează Reuters.

În Svalbard, preconizata creștere a temperaturilor ar conduce la dezghețarea suprafețelor înghețate pe care se află numeroase clădiri, drumuri și aeroporturi, la formarea de avalanșe, scurgeri de zăpadă topită și alunecări de teren, la dispariția ghețarilor și la amenințarea cu dispariția a unor specii de animale sălbatice, precum ursul polar și focile, care depind de gheața de pe mare pentru a vâna.

”O încălzire cu 10 grade, cu implicații asupra mediului arctic și speciilor dependente de gheață, va fi devastoare” a declarat pentru Reuters ministrul pentru Climă și Mediu, Ola Elvestuen.

Ca urmare a topirii permafrostului, Norvegia va fi nevoită să mărească investițiile în vederea relocării clădirilor din zonele cu risc de avalanșă și să foreze la adâncimi mai mari pentru a pune bazele fundațiilor în cadrul proiectelor de infrastructură, menționează raportul.

Două persoane și-au pierdut viața în 2015 după ce o avalanșă a distrus zece clădiri din Longyearbyen.

Numeroase alte zone din regiunea arctică, în special insulele, se încălzesc mult mai rapid în comparație cu media globală pe măsură ce retragerea zăpezii și a gheții expune zonele mai întunecate de apă și teren, care absorb o cantitate mai mare de căldură solară.

Temperaturile din Svalbard se vor putea menține la nivelurile actuale doar în situația în care guvernele vor reuși o reducere fără precedent a emisiilor globale, se arată în raport.

”Nimeni nu face suficient de multe” pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Elvestuen cu referire la acțiunile întreprinse de guverne. ”Trebuie să facem mai mult… Trebuie redusă utilizarea petrolului și gazelor”, a adăugat ministrul.

Norvegia este cel mai important exportator de petrol și gaze din Europa.

Potrivit directoarei Centrului Norvegian pentru Servicii Climatice, instituție care a realizat raportul, aceste concluzii constituie un avertisment și pentru restul regiunii arctice. “Mesajul principal este acela că aceste schimbări se petrec atât de rapid”, a declarat Inger Hanssen-Bauer pentru Reuters.

Conform unui reprezentant al Institutului de Meteorologie din Norvegia, cercetătorii ar trebui să acorde mai multă atenție alunecărilor de teren pe măsură ce permafrostul se topește. “Atenția se concentrează acum mai mult pe avalanșe, însă alunecările de teren din timpul verii ar trebui să fie luate în calcul într-o mai mare măsură”, a declarat Ketil Isaksen. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/scenariul-alarmant-care-ar-putea-deveni-realitate-53148.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/scenariul-alarmant-care-ar-putea-deveni-realitate-53148-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv