Mortalitatea atribuită bacteriilor rezistente la antibiotice este supraevaluată deoarece este estimată conform unor modele statistice care sunt ”deconectate de realitatea din teren”, au estimat luni mai mulți cercetători francezi, citați de AFP.

În cadrul unei scrisori publicată de jurnalul specializat Lancet Infectious Diseases, cercetătorii francezi denunță ”previziunile catastrofale” cu privire la antibiorezistență, pe care autoritățile sanitare mondiale o consideră o problemă majoră.

”În ultimii ani, analiștii au realizat studii bazate pe modele matematice și proiecții statistice. În absența moderației, ei atribuie rezistenței la antibiotice mii de decese, până la 12.500 dintre acestea numai în Franța”, a scris grupul de cercetători de la Institutul pentru boli infecțioase și tropicale din Marsilia.

”Aceste modele, însă, oricât de complexe ar părea, nu sunt confruntate suficient cu realitatea din teren. Se utilizează estimări și extrapolări a căror fiabilitate este discutabilă”, susțin specialiștii.

În sprijinul acestor afirmații, oamenii de știință citează două studii efectuate anterior, potrivit cărora antibiorezistența ar provoca fie 5.500 de decese anuale în Franța, potrivit uneia dintre cercetări (intitulată studiul Cassini), fie 12.500 de decese, conform altei cercetări (studiul Burden).

Pentru a compara aceste concluzii cu realitatea din teren, oamenii de știință francezi – Didier Raoult (microbiolog), Marc Leone (specialist în reanimare), Jean-Marc Rolain (farmacist) și Yanis Roussel (doctorand) – ”au oferit un chestionar unui număr de peste 350 de practicieni de la unitățile de terapie intensivă”.

”Dintre cele 250 de răspunsuri, aproape 90% au raportat mai puțin de un deces la fiecare doi ani de practică în urma unui impas terapeutic asociat rezistenței la antibiotice, iar 42% nu au raportat niciun caz”, au dat asigurări specialiștii.

În locul modelor matematice, cercetătorii francezi solicită introducerea unui ”registru național al mortalității asociate bacteriilor numite multirezistente, pentru o mai bună înțelegere a amenințărilor reale și eliminarea celor care nu provin decât din imaginația statisticienilor”.

Autoritățile sanitare, începând cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), trag în mod regulat semnale de alarmă cu privire la pericolul consumului excesiv de antibiotice, care alimentează rezistența bacteriilor. Copiii mici și persoanele vârstnice sunt în mod special vizate de această amenințare.

În luna noiembrie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat într-un raport că bacteriile rezistente ar putea ucide 2,4 milioane de persoane în Europa, America de Nord și Australia până în anul 2050.

Publicat cu puțin timp înainte în The Lancet Infectious Diseases, studiul Cassini estimează că 33.000 de persoane din Uniunea Europeană au murit în anul 2015 din cauza acestor bacterii, notează AFP. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/rezistenta-la-antibiotice-o-problema-catastrofala-53149.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/rezistenta-la-antibiotice-o-problema-catastrofala-53149-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv