Toți mistreții de pe un fond de vânătoare din județul Constanța urmează să fie uciși după ce, la patru mistreți morți, găsiți în zonă, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Constanța, în cursul zilei de marți a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost confirmată existența virusului PPA la patru mistreți morți, găsiți în zona fondului de vânătoare nr. 8 Decebal.

„A fost votat un plan de măsuri ce are aplicabilitate imediată în zona afectată, pe o arie cu rază de 13 kilometri: opt kilometri fiind zona infectată, iar o rază de cinci kilometri fiind zona tampon. Planul cuprinde dispoziții ce prevăd, între altele, prinderea integrală a mistreților din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizați și personal abilitat”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Constanța.

De asemenea, s-a mai dispus interzicerea circulației cu animalele domestice în zona respectivă, dar și ținerea porcilor din exploatații sau gospodarii în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolați de porcii mistreți.

„Măsurile de control al bolii sunt puse în aplicare cel mai repede la 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii sălbatici în zona infectată determinată și rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni”, au mai precizat sursele citate.

Până în prezent, în județul Constanța au fost confirmate 91 de focare de Pestă Porcină Africană în gospodăriile populației, precum și cinci cazuri la mistreți.

În urma sacrificărilor de animale, la nivelul întregului județ au fost plătite până în prezent despăgubiri pentru cele 849 de exploatații afectate, în valoare de 3.951.600 de lei.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-mistretii-de-pe-un-fond-de-vanatoare-vor-fi-ucisi-din-cauza-focarului-de-pesta-porcina-53159.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/constanta-mistretii-de-pe-un-fond-de-vanatoare-vor-fi-ucisi-din-cauza-focarului-de-pesta-porcina-53159-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv