Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus la Senat un proiect pentru modificarea OUG privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, care prevede verificarea calității de colaborator al Securității a Președintelui României, judecătorilor CCR, procurorilor PÎCCJ, DNA și a altor categorii.

„Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnitățile ori funcțiile prevăzute la art. 3, cu excepția celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declarație pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanță de urgență, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Verificarea calității de lucrător al Securității ori de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnitățile ori în funcțiile prevăzute la art. 3, inclusiv pentru cele aflate în exercițiul respectivelor demnități ori funcții la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, prevede proiectul inițiat de liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, care intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, potrivit OUG 24/2008, verificarea calității de colaborator sau lucrător al Securității se aplică doar parlamentarilor, europarlamentarilor, directorilor SRI și SIE și adjuncții acestora, conducătorilor structurilor centrale și județene de la Serviciul Român de Informații, conducătorii structurilor centrale de la Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGPI) din cadrul MAI.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/proiect-presedintele-romaniei-magistratii-si-altii-verificati-daca-au-colaborat-cu-securitatea-53126.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2019/02/proiect-presedintele-romaniei-magistratii-si-altii-verificati-daca-au-colaborat-cu-securitatea-53126-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv