Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni și americani. Este datoria noastră să reacționăm în mod adecvat”, a declarat Mike Pompeo, citat de CNN.

„Ani întregi, Rusia a încălcat fără remușcări Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare”, a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă. Moscova are la dispoziție 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.

La rândul său, președintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite “au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani”. “Dar nu putem fi singura țară care are obligații în virtutea acestui tratat”, a transmis liderul de la Casa Albă.

 

Donald Trump amenință Rusia cu reacții “militare” în contextul desființării Tratatului INF

Statele Unite vor dezvolta modalități de reacție “militară” pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obține prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri președintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

“De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancționată Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, dezvoltând și amplasând în secret un sistem balistic care constituie o amenințare directă pentru aliații noștri și pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligațiile asumate în cadrul Tratatului INF și vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în șase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare și echipamentelor asociate. Aliații noștri din cadrul NATO ne susțin total, întrucât înțeleg amenințarea reprezentată de Rusia și riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului”, a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

NATO și Rusia nu au reușit să ajungă la niciun acord

Alianța Nord-Atlantică și Rusia nu au reușit să ajungă la niciun acord privind menținerea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), Administrația Vladimir Putin denunțând instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România.

Reprezentanții statelor membre NATO au cerut Moscovei să renunțe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare. Dacă Moscova nu se va conforma, Administrația Donald Trump va iniția procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. “Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa”, a declarat recent Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat recent că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, conform unor diplomați NATO citați de agenția de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spațial. NATO susține că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara amenințările Iranului.

Alianța Nord-Atlantică va aplica măsuri defensive “proporționate” pentru a contracara acțiunile Rusiei, care încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg. “Vom lua decizii proporționate și defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos. Stoltenberg a acuzat Rusia că “a dezvoltat și a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare și pot ataca orașe europene fără prea mult timp de avertizare”. Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict, a subliniat Stoltenberg.

Recenta reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut rolul de a fi purtate discuții “despre Tratatul INF”, iar aliații din cadrul NATO “cer Rusiei să revină la respectarea Tratatului într-un mod verificabil și transparent”. “Eu cred puternic în dialogul cu Rusia, mai ales în vremuri dificile, așa cum sunt cele de acum. Este foarte important să discutăm și să încercăm să identificăm soluții politice, întrucât nu vrem o nouă cursă a înarmării. Știm că nu vrem un nou Război Rece”, a insistat secretarul general NATO.

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obținute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraș rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acțiune de până la 500 de kilometri și pot transporta atât ogive convenționale, cât și nucleare.

Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent un oficial din cadrul Administrației Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse aflate în curs la Geneva. Diplomați americani și ruși s-au întâlnit la Geneva pentru a discuta despre Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, din care președintele Donald Trump a anunțat intenția de retragere a Statelor Unite. “Reuniunea a fost dezolantă deoarece este clar că Rusia continuă să încalce flagrant Tratatul INF și nu a venit pregătită să explice cum poate reveni la respectarea acordului. Mesajul nostru a fost clar: Rusia trebuie să distrugă sistemul balistic ilegal”, a declarat Andrea Thompson, subsecretarul de Stat american pentru Controlul armamentului și Securitate internațională.

Rusia va reacționa simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat în decembrie 2018 președintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic. Vladimir Putin a afirmat că, înaintea anunțului președintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va reîncepe să respecte acordul, a transmis în decembrie 2018 secretarul de Stat american, Mike Pompeo. “Statele Unite anunță astăzi că Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea clară a Tratatului INF; vom suspenda obligațiile noastre în 60 de zile dacă Rusia nu revine la aplicarea totală și verificabilă a Tratatului”, a declarat Mike Pompeo după reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO, desfășurată la Bruxelles. “Aceste încălcări ale Tratatului INF nu pot fi văzute separat de modelul mai amplu al ilegalităților ruse pe plan mondial. Lista acțiunilor negative ale Rusiei este lungă: Georgia, Ucraina, Siria, ingerințe electorale, cazul Skripal și acum Strâmtoarea Kerci, iar acestea sunt doar câteva”, a subliniat Pompeo, atribuind Moscovei responsabilitatea pentru abandonarea Tratatului INF deși președintele Donald Trump a anunțat intenția retragerii SUA din acest acord.

Rusia încalcă în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin dezvoltarea unui nou tip de rachetă, a anunțat Alianța Nord-Atlantică. “Aliații au concluzionat că Rusia a dezvoltat și a instalat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă Tratatul INF și generează riscuri pentru securitatea euroatlantică. Susținem puternic constatarea Statelor Unite că Rusia își încalcă obligațiile asumate în cadrul Tratatul INF”, se arată în comunicatul comun al miniștrilor de Externe din cadrul NATO. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei să respecte Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), denunțând acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei. “Rusia a dezvoltat, a produs și a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Și pot atinge orașe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte”, a declarat Jens Stoltenberg. “Statele Unite respectă în totalitate prevederile Tratatului INF. Nu au fost aduse noi rachete în Europa. Dar avem noi rachete ruse. Rusia trebuie să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea în totalitate a Tratatului INF. Într-un mod transparent și verificabil”, a insistat Stoltenberg. “Alianța Nord-Atlantică este un avocat puternic al măsurilor pentru controlul armamentului, pentru a avea cu toții mai multă siguranță. Noi vrem dialog cu Rusia, aspirăm la îmbunătățirea relațiilor. Dar, pentru a face posibil acest lucru, Rusia trebuie să se conformeze în totalitate angajamentelor internaționale”, a subliniat Stoltenberg.

Președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administrația Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

rootstireaActualitate/Esential
Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligațiile asumate în cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunțat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni și americani. Este datoria noastră să reacționăm în mod adecvat', a declarat Mike Pompeo,...

Preluat de la romania ntv