Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat vineri că țara sa așteaptă de la SUA clarificări cu privire la anunțata lor retragere din Siria, informează EFE.

”Sper ca, prin intermediul canalelor de comunicare existente, Washingtonul să ne explice care este ideea (cu retragerea)”, a transmis șeful diplomației ruse într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe iordanian Ayman Safadi. Lavrov a adăugat că ”speră ca vorbele să se transforme în fapte” și a amintit că ”americanii nu-și respectă întotdeauna promisiunile”.

La 19 decembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că trupele SUA vor părăsi Siria, iar patru zile mai târziu Pentagonul a informat că a început deja oficial procesul de retragere a efectivelor americane din Siria, unde SUA au desfășurat circa 2.000 de militari.

Pe de altă parte, Lavrov a criticat Occidentul pentru refuzul de a participa la reconstrucția Siriei, lucru ce ar permite întoarcerea refugiaților în țara lor, în condiții demne. ”Consider că acest refuz intră în contradicție cu normele dreptului internațional și al drepturilor omului”, a apreciat Lavrov, care a subliniat că Moscova ”a ajutat deja guvernul sirian să creeze condiții normale de viață”.

În altă ordine de idei, Kremlinul a calificat vineri drept pozitivă intrarea armatei siriene într-un sector din nordul țării, după un apel la ajutor venit din partea forțelor kurde, amenințate de o ofensivă a Turciei, apreciind că aceasta contribuie la o ”stabilizare a situației”. ”Desigur, aceasta vine în sensul unei stabilizări a situației. Extinderea zonei de control al forțelor guvernamentale (…) constituie fără nicio îndoială o tendință pozitivă”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Armata siriană a informat că a intrat vineri în Manbij, după ce milițiile kurde Unitățile de Protecție Populară (YPG) i-au cerut președintelui sirian Bashar al-Assad să le protejeze orașul – situat în nordul Siriei și pe care kurzii îl controlau până acum – de o ofensivă anunțată din partea Turciei.

Armata siriană a anunțat într-un comunicat de presă că va garanta ”securitatea deplină pentru toți cetățenii sirieni și pentru toți cei prezenți în zonă”.

YPG a anunțat la rândul său că și-a retras trupele din regiunea Manbij, una dintre zonele asupra căreia Turcia pregătește o ofensivă, și că va ceda controlul orașului forțelor guvernamentale.

Manbij este un oraș strategic în provincia Alep, în apropiere de frontiera turcă, și era controlat de YPG din 2016, când milițiile kurde au reușit să alunge din localitate SI cu ajutorul SUA și al coaliției internaționale. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/rusia-asteapta-clarificari-din-partea-sua-cu-privire-la-retragerea-din-siria-52617.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/rusia-asteapta-clarificari-din-partea-sua-cu-privire-la-retragerea-din-siria-52617-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv