Moneda euro va împlini, la 1 ianuarie 2019, vârsta de 20 de ani, o perioadă în care s-a impus pe piețele financiare și a supraviețuit marii crize mondiale, însă rămâne în continuare un colos handicapat de slăbiciunile sale originale, fără o solidaritate europeană crescută, transmite AFP.

Mai întâi un instrument virtual utilizat de specialiștii în finanțe și contabili, moneda euro s-a materializat la 1 ianuarie 2002, astfel că în prezent 340 de milioane de cetățeni din 19 țări împart aceeași monedă.

Banca Centrală Europeană (BCE), care a preluat frâiele politicii monetare în 1999, se mândrește că a împiedicat o escaladare a prețurilor, în condițiile în care spectrul unei spirale inflaționiste îi face și acum “pielea de găină”.

În realitate, popularitatea monedei unice este la un nivel ridicat. În medie, 74% din cetățenii zonei euro apreciază că moneda unică a fost benefică pentru UE, iar 64% pentru propria lor țară, potrivit rezultatelor unui barometru publicat în luna noiembrie de BCE. Și asta în pofida creșterii mișcărilor populiste anti-UE.

“Euro este ancorat în rândul populației, chiar dacă partidele antisistem nu sunt mulțumite de acest lucru”, subliniază Nicolas Véron, economist la institutul Bruegel din Bruxelles.

Moneda euro a stimulat de asemenea comerțul intra-comunitar și este a doua cea mai utilizată monedă la nivel mondial, chiar dacă rămâne mult în urma dolarului american.

Însă, în vara lui 2012, după criza financiară, moneda euro a riscat să fie doborâtă de criza datoriilor suverane care amenința stabilitatea sistemului bancar. Această criză a scos la lumină slăbiciunile originale ale monedei unice: absența solidarității bugetare europene prin mutualizarea datoriilor, a investițiilor și în consecință a riscurilor, disparitățile profunde între economiile zonei euro și lipsa unui împrumutător de ultimă instanță pentru statele care întâmpină dificultăți etc.

În special în contextul crizei din Grecia, “moneda euro a generat acuze reciproce, țările latine din sud atacându-le pe cele din nord pentru ortodoxia lor liberală, iar cele din nord criticându-le pe cele din sud pentru politicile lor relaxate”, a spus Eric Dor, director de studii economice la IESEG.

În cele din urmă, italianul Mario Draghi, președintele BCE, va stinge incendiul în vara lui 2012 prin asigurările că instituția pe care o conduce “va face totul pentru a salva euro”. Ulterior, BCE a demarat un amplu program pentru a cumpăra, în anumite condiții, o cantitate nelimitată de obligațiuni emise de o țară atacată de piețele financiare. O astfel de armă, care până atunci nu a fost utilizată niciodată, a fost suficientă pentru a readuce calmul.

Apoi, pentru a elimina spectrul deflației, BCE a dus dobânda de referință la cel mai scăzut nivel din istorie și a achiziționat active în valoare totală de 2.600 miliarde de euro.

În schimb, pe plan politic, au fost făcute foarte puține lucruri pentru a corecta slăbiciunile inerente ale monedei euro. Cele 19 state membre ale zonei euro nu au nici acum instrumente pentru o convergență a economiilor lor sau pentru a investi și a răspunde la provocările economice.

În anii 1990, “cel mai important pentru Europa era, pe plan economic, să doteze piața unică europeană cu o monedă unică, pentru a pune capăt importantelor variații ale cursului de schimb existente între statele membre și, pe plan politic, să lege Germania reunificată de Europa de Vest”, explică Gilles Moec, economist la Bank of America Merrill Lynch.

Potrivit reformei modeste a zonei euro anunțată în luna decembrie 2018, cele 19 state membre au fost de acord doar cu un instrument bugetar foarte limitat, departe de cele mai îndrăznețe idei formulate de președintele Franței, Emmanuel Macron, în condițiile în care Germania a respins orice formă de mutualizare a datoriilor. 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/la-implinirea-varstei-de-20-de-ani-moneda-euro-este-un-colos-handicapat-de-slabiciunile-sale-originale-52614.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/la-implinirea-varstei-de-20-de-ani-moneda-euro-este-un-colos-handicapat-de-slabiciunile-sale-originale-52614-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv