Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date, anunță Administrația Prezidențială.

Legea a fost adoptată în 10 octombrie de Camera Deputaților în calitate de for decizional, iar în 16 octombrie a fost contestată la Curtea Constituțională de către PNL.

În 20 noiembrie, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată sesizarea Partidului Național Liberal cu privire la proiectul de lege.

Legea prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal pentru realizarea activităților de menținere și asigurare a ordinii și siguranței publice se realizează numai dacă acestea sunt prevăzute de lege și sunt necesare pentru prevenirea unui pericol cel puțin asupra vieții, integrității corporale sau sănătății unei persoane ori a proprietății acesteia, precum și pentru combaterea infracțiunilor.

“Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare potrivit prevederilor art. 13 și art 16-21 și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate în condițiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate”, se arată în textul legii.

În plus, operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris, cu privire la modul de soluționare a cererilor formulate în temeiul prezentei legi. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informații suplimentare: temeiul juridic al prelucrării, perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă, dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale, orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate, mai prevede legea.

Președintele Klaus Iohannis a semnat și decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-promulgat-legea-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-in-procesul-penal-52618.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-promulgat-legea-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal-in-procesul-penal-52618-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv