Elevii din clasele a VI-a și a IX-a ar putea avea, săptămânal, o nouă disciplină obligatorie – Educație și cultură media, potrivit unei propuneri în Parlament. Cursul urmează să dezvolte abilități de a identifica știrile false și să cunoască fenomenul fake news.

“Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei «Educație și cultură media» ca disciplină obligatorie, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a și, ulterior, elevii claselor a IX-a”, se arată în Legea pentru introducerea disciplinei,

Proiectul a fost înregistrat în 19 decembrie. Materia propusă va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulării informației în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informații care au scopul final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale și identificarea știrilor false.

Potrivit propunerii legislative, cursul va fi predat de profesorii de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie, care vor fi pregătiți, în fiecare an, pentru a preda disciplina.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale va forma un grup de lucru care va include în mod obligatoriu un grup din reprezentanți ai facultăților care pregătesc specialiști în domeniul comunicării și mass-media, organizații non-guvernamentale, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, precum și metodologia disciplinei.

“Dezvoltarea fenomenului «fake news» generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale cu riscuri asupra securității și siguranței naționale”, se arată în expunerea de motive.

Totodată, se mai spune că fenomenul «fake news» este un pericol la adresa democrației și poate conduce, de exemplu, la creșterea sentimentelor anti-europene sau xenofobe.

“Începând cu ciclul gimnazial, este util ca tinerii să cunoască progresiv noțiuni de bază din teoria comunicării, să înțeleagă care sunt mediile pe care le pot accesa pentru o informare diversă, să își formeze un mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, să identifice manipulările informației în beneficiul unor interese extremiste sau antidemocratice, să filtreze unele informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale, să își dezvolte capacitatea de a discerne între un «fake news» și un eveniment real/o informație adevărată, și, în egală măsură, să poată identifica și să respingă argumentat orice formă de retorică xenofobă, rasistă sau antisemită”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost propus de deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raețchi. Proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților, primul for sesizat, după care va ajunge la Senat, for decizional. Legea va intra în vigoare în doi ani de la adoptare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/elevii-din-clasele-a-vi-a-si-a-ix-a-ar-putea-avea-la-scoala-o-noua-disciplina-obligatorie-52615.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/elevii-din-clasele-a-vi-a-si-a-ix-a-ar-putea-avea-la-scoala-o-noua-disciplina-obligatorie-52615-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv