Ștefan Oprea, ministrul pentru Antreprenoriat, a declarat, joi, că, prin taxa pe activele financiare ale băncilor, Guvernul nu dorește să câștige bani, ci să încurajeze creditarea pentru firme.

„Taxa (n.red. – pe lăcomie sau pe activele financiare ale băncilor) este o taxă din care Guvernul României nu își dorește să câștige bani, este o non-taxă – o taxă de descurajare. Nu este o taxă din care Guvernul să încaseze sume. Ne dorim ca ROBOR-ul să rămână într-o zonă decentă, pentru că așa ajutăm inclusiv firmele, inclusiv mediul de afaceri. Dacă avem costuri de finanțare mai mici, vom reuși să ajutăm mai mult mediul de afaceri. Din perspectiva aceasta, atât cei care au avut credite pe persoană fizică, cât și cei care au creditele pe societăți comerciale încurajează această abordare, în idea de a avea costuri cât mai mici de finanțare. Ne dorim ca băncile partenere să finanțeze cât mai mult industria, economia, astfel încât lucrurile să funcționeze în beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii, pentru că 90% din numărul firmelor înființate în România sunt întreprinderi mici și mijlocii”, a spus, joi, Ștefan Oprea, ministrul Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în cadrul unei declarații de presă.

Demnitarul de la MMACA a susținut că săptămâna trecută a avut întâlniri cu reprezentanții băncilor care au participat la Start-Up Nation 2017, iar aceștia nu i s-au plâns de taxa pe lăcomie, așa cum a fost numită inițial taxa pe activele financiare ale băncilor. Prezentată prima dată marți, 18 decembrie, de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, această taxă le va fi aplicată băncilor care folosesc un ROBOR la 3 luni și la 6 luni de peste 2% pentru creditele acordate populației. Săptămâna trecută, reprezentanții ministerului pentru Antreprenoriat s-au întâlnit cu băncile pentru a le solicita să accelereze plățile pentru Start-Up Nation 2017, iar ultimele să fie făcute în cursul zilei de vineri, 28 septembrie.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a argumentat introducerea taxei pe activele financiare ale firmelor la fel ca ministrul Finanțelor, respectiv prin nivelul ROE (return-of-equity) și a diferenței dintre valoarea dobânzii pentru depozite și a celei pentru credite.

„Return-of-equity, cât ți se întoarce pe capitalul investit în România, este în jur de peste 20%. Știți cât este în Germania? 3%. În Ungaria, 14%. Este corect? Este o întrebare: să fie cel mai mare din toată zona, din toată Europa? Este o abordare echilibrată? Aceasta este întrebarea. Comportamentul normal în mediul de afaceri și ideea de a finanța onest economia este o constantă, ar trebui să fie în activitatea oricărui guvern din Europa și din lume. (…) Inegalitățile foarte mari pe care le pot crea și aceste câștiguri foarte mari pe care le încasează nu neapărat fac bine economiei”, a mai spus Oprea.

ROE pentru sistemul bancar românesc, care reprezintă profitul net anualizat, raportat la capitalurile proprii la valoarea medie, era de 16,35%, la finele lunii septembrie 2018, potrivit Băncii Naționale a României (BNR). Acesta era în creștere de la 12,9% la finele lunii septembrie 2017 și 12,51% la finele anului trecut.

În schimb, aproape de 20% era, la finele lunii septembrie, indicatorul de solvabilitate al sistemului bancar românesc, care trebuie să fie de minimum 8%. Acest indicator arată cât de bine sunt capitalizate băncile. În plus, după recenta criză financiară, băncile din țara noastră s-au angajat să nu coboare acest indicator sub 10%.

„Mai este o cifră interesantă: diferența, iarăși, foarte mare, în România, dintre dobânzile la credite și dobânzile pe care le practică. Cred că este 6,8% în România, iar, în rest, dobânzile erau echilibrate între tipurile de credite. Sunt anumite dezechilibre care ar trebui văzute, înțelese, gândite și apoi luate anumite măsuri. Noi am venit cu o propunere pentru a reuși să echilibrăm aceste inegalități foarte mari din sistem”, a adăugat Oprea.

La finele lunii septembrie 2018, cele 35 de bănci din România aveau active nete cumulate de 445,2 miliarde de lei, cu 9,5% mai mult decât la aceeași dată a anului anterior.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/oprea-despre-taxa-pentru-banci-ne-dorim-ca-bancile-sa-finanteze-cat-mai-mult-industria-economia-52606.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/oprea-despre-taxa-pentru-banci-ne-dorim-ca-bancile-sa-finanteze-cat-mai-mult-industria-economia-52606-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv