Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind circulația pe drumurile publice, care prevede că opersoană declarată inaptă din punct de vedere medical trebuie să informeze poliția rutieră asupra constatării realizate de unitatea de asistență medicală autorizată.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/.2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în scopul instituirii unor condiții privind ciruclația pe drumurile publice a autovehiculelor cu volanul situat pe partea dreaptă.

O prevedere arată că: „Examinarea medicală (…) a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se reazlizează în unități de asistență medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidență a acestora”.

De altfel, proiectul de lege prevede că persoana care posedă permis de conducere și este declarată inaptă medical de către unitatea de asistență medicală autorizată, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră.

„În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier sau tamvai, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră în a cărei rază teritorială unitatea își defășoara activitatea, către medicul trimitățor, precum și persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată inaptă mediacal, unitatea de asistență medicală autorizată comunică, în temen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către mediul trimițător”, conform preoiectului de lege.

Mai mult, persoana care posedă permis de conducere și este declarată inaptă medical nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt maximum 3 zile lucrătoare de la respectiva dată.

„Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliției rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.”, potrivit sursei citate.

Un altă prevede arată că „permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă psihologic pentru a conduce autovehicole, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 28 noiembrie de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-promulgat-legea-prin-care-o-persoana-inapta-sa-conduca-trebuie-sa-anunte-politia-rutiera-52603.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/iohannis-a-promulgat-legea-prin-care-o-persoana-inapta-sa-conduca-trebuie-sa-anunte-politia-rutiera-52603-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv