Administrația Vladimir Putin a avertizat Statele Unite să evite orice efort de influențare a succesiunii la tron în Arabia Saudită, exprimând susținere pentru controversatul prinț moștenitor Mohammed bin Salman, suspectat de implicare în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

Mihail Bogdanov, adjunct al ministrului rus de Externe și emisar în Orientul Mijlociu al președintelui rus, Vladimir Putin, a afirmat că prințul Mohammed bin Salman are tot dreptul de a-i succeda regelui Salman bin Abdulaziz, în vârstă de 82 de ani.

“Sigur că ne opunem ingerințelor. Poporul saudit și conducerea trebuie să decidă asupra acestor chestiuni. Regele a luat o decizie și nu îmi pot imagina pe ce temei cineva din America se poate amesteca într-o astfel de problemă și poate stabili cine ar trebui să conducă Arabia Saudită acum sau în viitor. Este o problemă internă a Arabiei Saudite”, a declarat Mihail Bogdanov, potrivit agenției de presă Bloomberg.

Întrebat dacă prințul Mohammed bin Salman are dreptul de a-i succeda tatălui său, Mihail Bogdanov a precizat: “Desigur. Totul a fost decis, este absolut clar. Noi suntem în contact cu saudiții și nu vedem nicio sursă de preocupare în acest lucru”.

Lideri ai Congresului SUA i-au atribuit prințului moștenitor Mohammed bin Salman ordinul de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din orașul turc Istanbul, argumentând că Agenția Centrală de Informații (CIA) a ajuns la aceeași concluzie.

Rusia a construit relații foarte bune cu Arabia Saudită de când regele Salman l-a numit pe prințul Mohammed bin Salman moștenitor al tronului. Președintele rus, Vladimir Putin, a fost foarte încântat să îl întâlnească pe prințul Mohammed bin Salman la summitul Grupului națiunilor dezvoltate și emergente G20, desfășurat recent în Buenos Aires (Argentina).

După ce prințul Ahmed, fratele regelui Salman, a revenit la sfârșitul lunii octombrie în Arabia Saudită, au apărut speculații că unii membri ai familiei regale ar vrea să îl numească pe acesta rege. Prințul Mohammed bin Salman, în vârstă de 33 de ani, și-a consolidat puterea de când a fost numit, în 2017, succesor la coroana regală saudită, marginalizându-și adversarii.

Oficiali americani au semnalat recent că ar putea susține numirea prințului Ahmed rege saudit, au declarat sub protecția anonimatului surse saudite citate de agenția Reuters. Deși președintele american, Donald Trump, a evidențiat necesitatea menținerii relațiilor cu Arabia Saudită în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident în SUA, alți lideri de la Washington l-au criticat dur pe prințul Mohammed bin Salman. Senatorul republican Lindsey Graham l-a numit pe potențialul viitor rege saudit “nebun” și “periculos”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/rusia-avertizeaza-statele-unite-sa-nu-se-implice-in-succesiunea-monarhica-din-arabia-saudita-52597.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/rusia-avertizeaza-statele-unite-sa-nu-se-implice-in-succesiunea-monarhica-din-arabia-saudita-52597-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv