În articolul „Un val de schimbări la nivelul cel mai înalt al conducerii militare americane” spuneam că „o schimbare majoră se va petrece în lunile următoare la nivelul conducerii militare, acțiune generată de un val de pensionări la termen sau unele anticipate, în condițiile unor serioase provocări în politica externă cu care se confruntă președintele Trump”.

Demisia lui Jim Mattis, însă, nu rămâne numai la nivelul conducerii militare ci evidențiază o alterare majoră a echipei de securitate națională a președintelui Trump, concretizată printr-o serie de plecări ale consilierilor din administrație, ce continuă de la începutul acestei președinții.

Dar cine este Jim Mattis și de ce este semnificativă plecarea acestuia?

James Mattis este un general de infanterie marină, veteran a trei războaie (Războiul din Golf – 1991, Afganistan și Irak), comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite al Statelor Unite (United States Joint Forces Command – USJFCOM), Comandant al Comandamentului Aliat pentru Transformare al NATO (NATO’s Supreme Allied Commander Transformation) și comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite (United States Central Command), venerat în armata americană probabil mai mult decât oricare alt lider militar dintre contemporanii săi.

Deși îi este asociată porecla Mattis „Mad Dog”, despre care generalul spune că i-a fost atribuită de un ziarist zelos și nu o poate justifica, acronimul personalizat „CHAOS – Colonel Has Another Outstanding Solution” „Colonelul are o altă soluție extraordinară”, care i s-a atribut de subordonații săi pe când era colonel, i se potrivește mai bine.

Mandatul său la comanda Comandamentului Central al Statelor Unite, responsabil pentru teatrele de operații din Irak și Afganistan, dar și de Siria, Iran și Yemen, se suprapune cu administrația președintelui Barack Obama. Întrucât viziunea sa asupra Iranului nu se integra în concepția președintelui, în anul 2013, Jim Mattis trece în rezervă. La acea dată, el spunea că nu crede că se va întoarce în serviciul public bazându-se pe legislația americană care interzice foștilor comandanți, din pozițiile cele mai înalte ale ierarhiei militare, să acceadă la funcția de secretar al apărării decât după o perioadă de timp (practică menită să mențină controlul civil asupra armatei).

Dar Jim Mattis captează atenția președintelui Trump, după alegerea sa, în parte, datorită  pseudonimului pe care îl primise în Irak: “Mad Dog”. Un pseudonim care l-a impresionat foarte mult pe președinte. Aflat încă sub incidența prevederilor legale privind interdicția de accedere la funcția de secretar al apărării, printr-o derogare aprobată de Congresul SUA, președintele Trump îl numește să preia Departamentul pentru Apărare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/o-demisie-care-va-afecta-presedintia-trump-52553.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/o-demisie-care-va-afecta-presedintia-trump-52553-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv