Un test de sânge pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de sân și îmbunătăți rata de supraviețuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic prezentat joi, la un congres în Statele Unite, informează AFP.
           
“Este primul studiu care arată că prin utilizarea acestei informații se poate ameliora speranța de viață a pacientelor”, a explicat pentru AFP Profesorul Jean-Yves Pierga, șef al departamentului de oncologie medicală de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul.
                
Femeile care suferă de cancer de sân cu metastaze “sensibile la hormoni” (cele mai frecvente) sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia – responsabilă pentru numeroase efecte secundare – fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme. În prezent însă,”criteriile pentru a permite medicilor să evalueze această gravitate, și, prin urmare, alegerea terapiei, rămân neclare”, sublinia într-un comunicat Institutul Curie și Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.
       
Într-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcție de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate în funcție de nivelul de celule tumorale circulante (CTC).
                
Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.

Potrivit cercetătorilor, “femeile care au fost tratate cu hormonoterapie în conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit în cele din urmă chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sânge, și-au crescut șansele de supraviețuire”.
 
Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de sân din San Antonio (Texas) de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institut Curie, invită “la combinarea celor două abordări pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului și doza de CTC “, a indicat cercetătorul, citat în comunicat.
                
Cercetările arătaseră deja importanța acestui test de sânge în diagnosticul și prognosticul cancerului, însă nu și pentru alegerea terapeutică.
                
Studiul a fost finanțat în cea mai mare parte de Institutul Național al Cancerului (INCa), cu o contribuție mică din partea CellSearch, compania americană care oferă tehnologia de măsurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate ulterior într-un jurnal științific, a adăugat el.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/un-test-de-sange-ar-putea-ajuta-la-alegerea-celui-mai-potrivit-tratament-pentru-cancerul-de-san-studiu-52528.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/un-test-de-sange-ar-putea-ajuta-la-alegerea-celui-mai-potrivit-tratament-pentru-cancerul-de-san-studiu-52528-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv