Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 300.000 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor, în urma controalelor efectuate la finele lunii noiembrie și începutul unii decembrie, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2018, reprezentanții Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), cu sprijinul Inspectoratelor de Poliție județene au efectuat controale în trafic, pentru depistarea unor eventuale transporturi, necorespunzătoare din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, de animale, carne și alte produse alimentare sau/ și provenite din zonele aflate sub restricții, ca urmare a evoluției unor focare de PPA.

În urma acestor verificări, a fost depistat, pe raza județului Ialomița, un conducător auto care transporta patru porci sacrificați, proveniți din județul Brăila, dintr-o zonă aflată sub restricție. Carcasele animalelor au fost confiscate și distruse, iar conducătorul auto a fost amendat cu suma de 2.400 de lei.

Datele centralizate de către DSVSA județene relevă că au fost verificate, în total, 1.160 de unități de industrie alimentară, piețe agroalimentare și unități de vânzare cu amănuntul, iar neregulile identificate au fost sancționate prin aplicarea de 85 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 299.400 de lei. De asemenea, a fost confiscată o cantitate de peste 1,681 tone de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, produse de patiserie etc.), acestea fiind dirijate către unități de neutralizare, pentru a fi distruse.

Printre deficiențele identificate și sancționate se află: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condițiilor de igienă, sau în spații neînregistrate sanitar veterinar; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul cărnii și al produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane (PPA); transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; personal fără echipament de protecție.

ANSVSA precizează faptul că este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției pestei porcine africane, iar comercializarea cărnii de porc ne-expertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 de lei.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/amenzi-de-aproximativ-300-000-de-lei-pentru-nerespectarea-normelor-sanitare-veterinare-si-de-siguranta-a-alimentelor-52531.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/amenzi-de-aproximativ-300-000-de-lei-pentru-nerespectarea-normelor-sanitare-veterinare-si-de-siguranta-a-alimentelor-52531-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv