Camera Deputaților și Senatul va vota, în plenul reunit de joi, de la ora 10.00, moțiunea de cenzură a opoziție împotriva Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunțat Executivul.

Votul va fi secret cu bile.

Referitor la subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul lunii decembrie, că nu are emoții în legătură cu moțiunea de cenzură, deoarece există majoritate parlamentară și are încredere în colegii de partid.

La rândul său, întrebat dacă are vreo emoție la moțiunea de cenzură, președintele PSD, Liviu Dragnea, a replicat: “Nu cred că au șanse”, precizând că are încredere că parlamentarii PSD nu vor vota pentru moțiune.

De asemenea, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu afirma, la finele lunii anterioare, că la o eventuală moțiune de cenzură, ALDE va vota în apărarea Guvernului. Cu altă ocazie, Tăriceanu a spus că partidelor de opoziție le lipsesc 50 de voturi pentru a adopta o moțiune de cenzură.

În schimb, vicepreședintele Senatului Claudiu Manda (PSD) a declarat, luni, că, “probabil” parlamentarii PSD-ALDE vor fi prezenți joi în sală la dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură a Opoziției, dar nu vor vota. Acesta a mai spus că o altă varianta ar putea fi ca parlamentarii PSD – ALDE să vină doar pentru asigurarea cvorumului de plen.

Totodată, Kelemen Hunor a anunțat, miercuri, că parlamentarii din UDMR vor fi prezenți joi în sala de plen, dar nu vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, deoarece opoziția nu a venit cu un program comun de guvernare și cu o propunere de premier.

Pe de altă parte, critici au venit și din partea senatorului PMP Traian Băsescu a spus că liderii PNL și USR,”au așteptat până când au fost siguri de eșec”. El spune că Ludovic Orban și Dan Barna ori sunt proști politicieni ori simulează opoziția înșelându-și fără rușine electoratul. Acesta a adăugat că “momentul moțiunii” a fost în septembrie.

Potrivit art. 92 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputatilor și Senatului, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se se prezintă birourilor permanente, ulterior fiind comunicată Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Moțiunea de cenzură intitulată “Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, rușinea României” a fost semnată de 163 de senatori și deputați. Aceasta a fost citită în plenul reunit de luni al Parlamentului.

Partidele de opoziție reproșează Cabinetului Dăncilă, în textul moțiunii de cenzură depusă vineri în Parlament, nerespectarea programului de guvernare și modificarea legilor justiției și a legii pensiilor.

“Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziției, ci o urgență națională! Grupul infracțional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să și-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere și cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naționale ca țara să rămână pe mâna acestui grup infracțional organizat, care distruge statul de drept și dinamitează stabilitatea politică și economică a României, într-un moment de instabilitate internațională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veți face azi, doamnelor și domnilor din PSD, ALDE și UDMR, este între Liviu Dragnea și România”, prevede introducerea textului moțiunii de cenzură inițiată de PNL-USR-PMP împotriva Guvernului.

În moțiunea de cenzură, opoziția vorbește și despre legile justiției.

“Justiția nu este nici despre Dragnea și nici despre Tudorel! Justiția este despre o societate matură și dezvoltată, care funcționează după reguli și după valori. Fără o justiție independentă și funcțională, nu vom putea spera la nimic bun! Domnia voastră NU ați respectat niciuna dintre obligațiile asumate în fața Parlamentului, în temeiul art.103 din Constituție! Ați promis ,,Justiție în slujba cetățeanului!” și negați prin ceea ce ați făcut independența Justiției – pe care luptați din toate puterile să v-o aserviți”, potrivit sursei citate.

De asemenea, opoziția îi reproșează șefului Executivului că nu a repectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.

“Doamnă prim-ministru, atunci când ați fost învestită, documentul aprobat de Parlament se numea ”Programul de Guvernare 2018-2020”. Toate acțiunile Guvernului condus de dumneavoastră au transformat acest document, cu caracter de lege, în ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”, deoarece toate angajamentele au fost amânate după această dată! Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi și căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcția spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreț total față de programul cu care ați fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituția României, sunteți demisă de drept și puteți să vă încercați norocul după anul 2021”, susțin semnatarii moțiunii.

Pe 27 iunie, plenul reunit al Parlamentului a respins moțiunea de cenzură a Opoziției împotriva Guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD-ALDE au fost prezenți în sală, pentru a asigura cvorumul la moțiune, dar nu au votat. Moțiunea de cenzură, intitulată “Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!”, a fost inițiată atunci de PNL și susținută de USR și PMP.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/parlamentul-voteaza-maine-motiunea-de-cenzura-premierul-viorica-dancila-participa-la-dezbateri-52523.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/parlamentul-voteaza-maine-motiunea-de-cenzura-premierul-viorica-dancila-participa-la-dezbateri-52523-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv