Peste 60.000 de echipamente electrice și electronice de uz casnic folosite vor fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul Programului ”Rabla pentru electrocasnice”, al cărui buget este de circa 20 de milioane de lei.

“Sunt șase luni de muncă cu ajutorul colegilor mei. În cele din urmă, lansăm un alt mare program național. Programul “Rabla pentru electrocasnice”, aflat la prima ediție, are caracter multianual și se aplică la nivel național. Nu vom putea să apelăm la acest program fără să dăm în schimb unul vechi. Scopul său este acela de a crește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și de a stimula achiziționarea de electrocasnice cu consum redus, eficiente energetic. Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt pentru achiziția de mașini de spălat rufe, frigidere sau combine frigorifice sau lăzi frigorifice și aparate de aer condiționat. Am ales aceste trei tipuri de echipamente pentru că sunt prezente în majoritatea caselor românilor, sunt indispensabile și sunt voluminoase. Îmi doresc foarte mult ca, alături de cei doi producători din România, Electrolux și Arctic, să se creeze locuri de muncă și astfel să putem să vedem la anul și alte firme care să aibă fabrici în România. Avem disponibile pentru acest program aproximativ 60.000 de vouchere. Așadar, românii care doresc să își achiziționeze un frigider, o mașină de spălat sau un aer condiționat nou o pot face începând de miercuri, 19 decembrie, de la ora 12:00, pe site-ul www.afm.ro“, a afirmat marți ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor acordate românilor care vor să-și schimbe aparatura electrocasnică pornește de la 200 de lei pentru pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++, crește la 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++, aparate de aer condiționat cu eficiența energetică la răcire (A+++/A++) sau pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A++, și poate ajunge la 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficiența energetică A+++.

În prima etapă din procesul de înscriere, solicitantul trebuie să completeze următoarele informații în câmpurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail și numărul de telefon mobil valide, dacă acestea există, respectiv declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat și bugetul local. Această declarație este predefinită și se completează prin bifare.

Mai departe, solicitantul va completa acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achiziționează și eficiența energetică a acestuia (de la A+++ la A++).

Conform ministrului de resort, după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică, aceasta generează, automat, un mesaj de confirmare, care conține numărul unic al înscrierii și codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga în contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis către solicitant și prin email.

După înscrierea solicitantului și primirea mesajului de confirmare, se procedează la aprobarea finanțării, iar lista solicitanților aprobați se afișează pe site-ul AFM.

În momentul în care se regăsește pe lista afișată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianților pentru a cumpăra echipamentelor eligibile.

Grațiela Gavrilescu a precizat că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament electronic și electrocasnic eligibil, în schimbul predării unui aparat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menționată de către solicitant.

Un exemplu prezentat de către ministrul Mediului arată că o persoană care dorește să își schimbe mașina de spălat de acasă se deplasează la unul dintre comercianții validați sau plasează o comandă online, își alege modelul și se îndeplinesc astfel procedurile de vânzare-cumpărare. Ulterior, când primește acasă noua mașină de spălat, o predă pe cea veche și semnează documentele. Important de știut este că, dacă nu predă mașina de spălat veche, uzată, solicitantul nu va putea intra în posesia noului produs.

În cadrul noului program se pot achiziționa mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, persoana fizică beneficiind în acest fel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Lista comercianților care au fost aprobați în Programul “Rabla pentru electrocasnice” este publicată pe site-ul AFM și include comercianți și producători aprobați precum eMag, Cora, Carrefour, Flanco, Media Galaxy, Electrolux, Altex, Auchan, Beko și Arctic.

Bugetul noului program este de 20 de milioane de lei, iar perioada de derulare se va întinde până la momentul epuizării celor aproape 60.000 de vouchere.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/persoanele-fizice-pot-accesa-de-miercuri-programul-rabla-pentru-electrocasnice-52495.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/12/persoanele-fizice-pot-accesa-de-miercuri-programul-rabla-pentru-electrocasnice-52495-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv